Daar zijn ze weer, de Perseïden!

Ruben - 04/08/2019 - 13:51

We evolueren stilaan naar het jaarlijkse hoogtepunt voor de liefhebbers van romantiek en astronomie, want de jaarlijkse Perseïden-meteorenregen komt er weer aan. Het maximum is zoals elk jaar in de nacht van 12 op 13 augustus te verwachten. Maar in feite is de kans groot dat er tussen 8 en 15 augustus ook al meerdere "Perseïden" te spotten zullen zijn. Het voltstaat vanaf 10 augustus doorgaans om een kwartiertje onafgebroken naar een willekeurige plaats aan de donkere hemel te kijken. Bijvoorbeeld door je te concentreren op een ster of sterrenbeeld.

In theorie kan je tijdens de nacht naar 13 augustus tientallen vallende sterren per uur zien, maar in de praktijk zijn dit er doorgaans hooguit een tiental. Je moet immers een perfect zicht hebben op de nachtelijke hemel, zonder al teveel lichtvervuiling in de buurt. De zwakste meteoren zijn enkel te zien aan een perfect donkere hemel, en die is in Limburg eigenlijk nergens meer te vinden. Bovendien zal het maanlicht dit jaar ook een storende factor zijn om de zwakste vallende sterren te kunnen waarnemen.

Om je kansen te maximaliseren zoek je best een plekje op in een landelijke omgeving, en dus ver weg van de stadsverlichting. Uiteraard heb je geen telescoop of verrekijker nodig, aangezien je je gezichtsveld zo ruim mogelijk moet houden. Het beste tijdstip is vanaf 3 uur in de ochtend, maar dit betekent niet dat er al niet vanaf 22 uur flink wat mooie strepen zijn waar te nemen.

Een vallende ster is hooguit gedurende enkele seconden te zien als een streep die zich pijlsnel over een grote afstand aan de hemel verplaatst. De stipje die zich traag verplaatsen zijn satellieten. Wie niet eens regelmatig naar boven blijft kijken zal verbaasd zijn over de activiteit die zich in de ruimte afspeelt...

Succes!!

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen