De grote sluikstort-test: Het klokhuis

Ruben - 06/07/2015 - 15:30

0IMG_8407.jpg

Naar aanleiding van commotie die ontstaan is rond een affiche-campagne van de Stad Maaseik over sluikstorten, en vooral vanwege de argumenten van het VOOR-kamp, heb ik besloten om een keer de proef op de som te nemen. Wat gebeurt er nu werkelijk met een klokhuis in een landelijk gelegen Limburgse berm? Wat blijft er van het klokhuis over na een weekje Limburgs zomerweer? Het residu zou ik na 7 dagen weer netjes mee naar huis nemen en in de GFT-container (=mijn kippenren) achterlaten.

Om de invloed van een hittegolf uit te sluiten heb ik met de proef gewacht tot de felste hitte voorbij was. Ook de bodem was op het moment waarop de proef gestart werd kurkdroog, zodat het rottingsproces niet versneld zou worden door een natte ondergrond.

De proef

Basisproduct: Een appel. (type: niet relevant, maar geïnteresseerde sponsors mogen zich altijd melden...)



Afgeleid product voor de proef: Een klokhuis. (van diezelfde appel! - vakkundig door mezelf afgeknabbeld)

Locatie: Ergens in een landelijk gelegen Limburgse berm (gemeente onbekend om te voorkomen dat ik een - nog te bepalen - geldboete krijg)
Om te voorkomen dat de zon een rol gaat spelen in het afbraakproces kwam het klokhuis -niet geheel toevallig- in de schaduw terecht. Zo werden de slechtst mogelijke omstandigheden voor het gesluikstorte object gecreëerd.

//-->

 

Het proces

Tijdstip: Maandag 6 juli 2015, 15u - Temperatuur: 25°C in thermometerhut.


Dit is de toestand waaronder ik het klokhuis achterliet. Nogmaals: ik was van plan om de restjes na één week weer mee terug te nemen.

Tijdstip: Maandag 6 juli 2015, 20u15 - Temperatuur: 22°C in thermometerhut

Het klokhuis is dus al ontdekt door oa. miertjes en een pissebed. 


Tijdstip: Dinsdag 7 juli  2015, 14u - Temperatuur: 28°C in thermometerhut

Het klokhuis is omgevallen en er zit een kevertje op. Verder ziet het er al wat minder hoekig uit.

Tijdstip Woensdag 8 juli 2015, 16u50 - Temperatuur: 18°C in thermometerhut

Oeps! Het klokhuis is weg!! (Het lag op het blad in het midden van het beeld)
Hiermee is de proef deels mislukt want ik had graag gezien hoe de appel door insecten zou worden verteerd. Wellicht is de lekkernij meegenomen door een vogel. Want ik kan degenen die vrezen dat de appel ergens in het nest van een eekhoorn ligt te rotten (?!?) geruststellen: er wonen daar geen eekhoorntjes. 

Deze naaktslak 30cm verderop kwam dus te laat... (Was nochtans lang onderweg geweest)

Ik overweeg om de proef nog een keer te herhalen, in de hoop dat we iets langer kunnen zien hoe de insecten zich tegoed doen aan dit gezonde fruit.

Wie toch wil weten waar dit precies was: wel, het was aan de overkant van deze gracht. In principe makkelijk terug te vinden, want deze blikjes verdwijnen niet... tenzij onder het bladerdek.
Ik heb eens in enkele blikjes gekeken, en het ligt daarin helaas vol kadavers van insecten...


(Een affiche-campagne met een klokhuis schrikt blijkbaar niet af...)

En mocht er iemand van de milieu-dienst van de Stad Maaseik meelezen: deze hoop ligt al enkele jaren te wachten om opgeruimd te worden.
Exacte coördinaten: 51°06'17.2"N - 5°40'46.4"E (51.104767, 5.679544)

Ik passeer er meermaals per week als ik weerfoto's ga maken

//-->

Reportage TVL 18 juni 2015: