De kans dat het eind deze week 20°C zou worden was wel degelijk groot

Ruben - 18/04/2023 - 09:25

Er is dezer dagen nogal wat commentaar op de "voorspelde" 20°C voor deze week. Blijkbaar is er elders zelfs een warme en zonnige week beloofd, als ik sommige commentaren mag geloven. In de eerste plaats voel ik me totaal niet aangesproken. Ook niet terwijl ik woensdag 12 april nog tegen een journalist zei dat de kans groot was dat we in de loop van deze week aan 20 graden zouden geraken. Want daar hoorden uiteraard de gebruikelijke nuances bij.

Die inschatting van de kansverhoudingen was op dat moment ook gewoon correct. Uit de pluimverwachtingen bleek effectief dat de kans groot was dat we op donderdag of ten laatste vrijdag aan 20°C zouden geraken. Tegelijk hield ik mijn verwachting op deze website beperkt tot slechts 4 dagen vooruit. Omdat er een weermodel (GFS) was dat niet mee wilde gaan in dit scenario. Daarnaast gaan mijn verwachtingen sowieso niet verder dan 6 dagen vooruit omdat de onzekerheden vanaf dag 7 vaak te groot zijn om nog iets zinnigs over te kunnen zeggen.

In mijn trendverwachting heb ik op zondag 9 april ook geschreven dat de temperatuur deze week naar 20°C zou kunnen evolueren. Maar deze verwachting heet niet voor niets een trend, en houdt per definitie onzekerheden in. Aangezien dit slechts een globale trend aangeeft voor de periode van 7 tot 10 dagen vooruit, op basis van een inschatting van de kansen door diverse berekeningen naast elkaar te leggen. 

TEMPERATUURPLUIM WEERMODEL ECMWF OP zondag 9 APRIL

Bron: weerplaza.nl
eps_pluim_tt_06350 90420231.png

Trendverwachting zondag 9 april

www.rubenweytjens.be
clipboard05 18042023.jpg

Tijdens de dagen die volgden werd deze trend bevestigd, waardoor we daar ook steeds meer vertrouwen in konden krijgen. Het blijft echter een kansverwachting voor een termijn waarvan iedereen weet dat deze geen zekerheden biedt.

De mensen die nu roepen dat de voorspelling tot 10 dagen vooruit fout was zijn vaak dezelfde mensen die roepen dat we nog niet eens het weer voor 3 dagen vooruit kunnen voorspellen. Opeens zou die trend van 7 tot 10 dagen vooruit wél geloofwaardig zijn. Zou het misschien gewoon aan hun eigen interpretatie en vervolgens de door henzelf veroorzaakte frustratie kunnen liggen?...

Temperatuurpluim weermodel ECMWF op woensdag 12 april

Bron: weerplaza.nl
eps_pluim_tt_06350 18042023 11.png

Temperatuurpluim weermodel ECMWF op donderdag 13 april

Bron: weerplaza.nl
eps_pluim_tt_06350_0000 18-4-23.png

Als we donderdag blind de kaarten van weermodel ECMWF hadden gevolgd (de rode lijn in de temperatuurpluim) dan zouden we zelfs hebben voorspeld dat het 25°C kon worden. Uit de temperatuurpluim bleek echter dat er nog een hele waaier aan andere scenario's bestond. Een mogelijkheid was die 25°C dus wél, echter slechts één van de vele. En dus was de kans klein dat dit zou uitkomen en dus ook niet het vermelden waard.

Dit is hoe de pluim er ondertussen op dinsdag 18 april uitziet...

eps_pluim_tt_06350 18042023 00z.png

We zien hier een flinke dip op donderdag en volgens deze pluim van weermodel ECMWF een grote kans op maxima rond 20°C op zaterdag.
We kunnen nu ook stellen dat de kans groot is dat het na het weekend behoorlijk fris wordt. Alles na woensdag 26 april is sowieso nog te onzeker om over te speculeren.

Of het zaterdag ongeveer 20°C zal worden is echter ook nog steeds een onzekerheid, want weermodel GFS komt met 13 tot hooguit 15°C. Deze oplossing zit echter ook in de temperatuurpluim van weermodel ECMWF, al gaat de overgrote meerderheid dus voor ongeveer 5 graden meer. 

Maxima zaterdag 22 april volgens weermodel GFS

Bron kaartje: Weerplaza
clipboard07 18042023.jpg