Donderdag in de namiddag lokaal intense buien

Ruben - 13/05/2021 - 09:03

Vandaag verloopt het eerste deel van de dag overal in Limburg droog. Aanvankelijk zijn de opklaringen zelfs breed.
Na het middaguur neemt de kans op buien stilaan toe. Deze buien zullen zich vermoedelijk uit het niets ontwikkelen over het zuiden van de provincie. Vertrouw dus zeker niet op de voorspelde radarbeelden. Vervolgens schuiven de buien traag op naar het noorden. De buienontwikkeling zal vermoedelijk tussen 13 en 14 uur op gang komen. 

Vanwege de hoge intensiteit van sommige buien en de trage voortgang zou er lokaal veel neerslag in korte tijd kunnen vallen en ook onweer behoort tot de mogelijkheden. Dit terwijl het op sommige plaatsen mogelijk zelfs weer helemaal droog blijft... Dat wordt mooi geïllustreerd door de laatste twee berekeningen met de neerslagsom tot 19 uur volgens het fijnmazige weermodel ICON-D2.

Neerslagsom volgens de berekening van 2 uur vannacht.

Lokaal 30 tot 40 liter over het westen van Limburg
icon_00z 13052021

Neerslagsom volgens de berekening van 5 uur vanochtend

Lokaal 30 tot 40 liter over het zuiden van Limburg
icon03z 13052021

We zien dat de accenten in deze twee verschillende berekeningen dus over twee verschillende regio's van Limburg worden geplaatst. Dit is volkomen normaal aangezien geen enkel weermodel exact kan berekenen waar de buien zullen vallen en hoe intens ze van plaats tot plaats zullen zijn. Ze geven ons wél een idee over de potentie die er in de lucht hangt. Zo zou het accent mogelijk ook over het noordoosten worden berekend terwijl het daar volgens bovenstaande berekeningen droog blijft. Dat is toevallig ook wat weermodel AROME vanochtend berekent:

Berekening AROME voor 17 uur

aromehd-1-15-5 13052021