Een nazomers weekend in aantocht

Ruben - 10/09/2019 - 12:11

Tijdens het komende weekend van 14 en 15 september komt een hogedrukgebied Limburg op mooi nazomerweer trakteren.
Verwacht echter niet meteen zeer hoge temperaturen, want de aangevoerde luchtmassa's hebben wat tijd nodig om op te warmen. Maar er zal zeker veel zon aan te pas komen, en uit de wind zal het zeer aangenaam buiten vertoeven zijn. Zaterdag halen we maxima in thermometerhut rond 20°C. Zondag zal dat iets tussen 22 en 26°C worden. 

Vooral voor zondag zit er dus nog wat rek op de temperaturen. De verschillende weermodellen komen immers met behoorlijke verschillen, wat te maken heeft met de exacte positie van het hogedrukgebied en bijgevolg de windrichting.
In de temperatuurpluim van het Amerikaanse model GFS vinden we heel wat minder warme scenario's dan in de temperatuurpluim van het Europese model ECMWF.

Temperatuurpluim GFS:

pluim gfs 1009

Temperatuurpluim ECMWF:

Temperatuurpluim ECMWF 1009

Hoe het vanaf maandag verder moet is nog hoogst onzeker. De spreiding neemt toe naar 17 tot 27 graden als maximumtemperatuur. Het zou dus net zo goed zeer (na)zomers kunnen blijven, als flink kunnen afkoelen. De volgende dagen zal hier ongetwijfeld meer duidelijkheid over ontstaan. Een hittegolf zoals in 2016 zit er zeker niet in.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen