Eerste 10 dagen van juli vrij warm maar onstabiel

Ruben - 01/07/2021 - 11:20

De eerste 10 dagen van juli is er geen stabiel zomerweer te verwachten.
Dit betekent zeker niet dat het allemaal kommer en kwel zal zijn voor de zomerliefhebbers want er zullen van tijd tot tijd zonnige perioden voorkomen bij temperaturen die het toelaten om op een zonnig terras te vertoeven zonder meteen schaduw te moeten opzoeken. Maar van tijd tot tijd zullen er ook plensbuien kunnen vallen en zwoele plak-avonden zitten er niet in. 

Waar en wanneer er precies buien zullen vallen en hoe hevig deze zullen zijn is vaak zelfs uren van tevoren niet te voorspellen. Laat staan meerdere dagen van tevoren. Wél kan er worden ingeschat in welke perioden de kans op buien of onweer het grootst is.
Vervelend dus voor wie een buitenactiviteit plant, al is het wellicht wel nuttig om te weten dat er vaak rekening moet worden gehouden met de kans op buien. Zoveel te beter indien het uiteindelijk toch droog en zonnig blijft. 

Voor heel wat mensen zal het glas de volgende 10 dagen dus half vol of zelfs meer dan half gevuld zijn. Het is een kwestie van het maximum uit de betere perioden te kunnen halen en er tijdens de mindere momenten het beste van te maken.

Temperatuurpluim ECMWF op 1 juli

Bron: weerplaza.nl
eps_pluim_tt_06380 01072021

Uit de temperatuurpluim blijkt dat de maximumtemperatuur de komende tijd meestal tussen 22 en 25 graden zullen uitkomen. Op een meer bewolkte en buiige namiddag zal dat eerder 21 tot 22 graden zijn, tijdens een overwegend zonnige namiddag kan het 25 graden of lokaal nog wat meer worden.  

Vanaf 20 graden spreken we van een "warme" dag, vanaf 25 graden wordt dat een "zomers warme" dag. De normale maximumtemperatuur voor deze tijd van het jaar bedraagt in Limburg gemiddeld 24 tot 25 graden.

Neerslagpluim ECMWF op 1 juli

eps_pluim_rr_06380.png

In de neerslagpluim zien we dat het tot zaterdagavond vermoedelijk op vele plaatsen droog zal blijven. Maar vanaf dan is er dagelijks een grote kans op buien. Op sommige plaatsen kunnen er soms meerdere buien kort na elkaar vallen, op andere plaatsen zou het ook eens toevallig droog kunnen blijven. Pas op korte termijn zal meestal duidelijk worden hoe intens de buien kunnen worden. Of hoe lang een eventuele regenzone over onze omgeving zou kunnen slepen.