Eerste nachtvorst van het seizoen

Ruben - 30/09/2018 - 09:01

De voorbije tijd heeft het in Limburg nu en dan al eens aan de grond gevroren. Zoals bijvoorbeeld ook zaterdagochtend, toen het aan de grassprietjes in Diepenbeek -4°C was. Maar officieel mag er pas van nachtvorst worden gesproken zodra de temperatuur ook in thermometerhut op 1.5 meter hoogte een minnetje te zien is. En dat was vanochtend op de laatste dag van september het geval. In Diepenbeek zakte de temperatuur op die hoogte tot -0.3°C. Ook rondom Limburg werden er hier en daar minnetjes genoteerd, met een -0.5°C in Ell en zelfs -0.9°C in Eindhoven. Het was dan ook een perfecte uitstralingsnacht, onder een heldere hemel en bij windstille omstandigheden.

Opmerkelijk wel, want het is 40 jaar geleden dat het nog zó vroeg op het herfstseizoen tot nachtvorst kwam. En dát na een recordwarme zomer...

De winter staat echter zeker nog niet meteen voor de deur, want met transportkou heeft dit dus niets te maken. Zodra er zon, wind of wolken in het spel komen zal de temperatuur dan ook snel stijgen omdat de voorwaarden voor stralingskou dan worden opgeheven. Zo bereiken we zondagmiddag uiteindelijk ook een graad of 18. Deze kou is dus vergelijkbaar met de laatste vorst die we nog wel eens rond de IJsheiligen in mei kunnen meemaken.

Temperaturen in thermometerhut gemeten op zondagochtend 30 september:

 

Logisch dus ook dat het gras overal wit scheen vanochtend:

De temperatuur zakte ter hoogte van de grassprietjes zelfs naar -7°C. De grastemperatuurmeting van Kleine Brogel mogen we absoluut vergeten; daar mag men eens werk gaan maken van een betrouwbare meting (voor zover dat belangrijk wordt geacht). 0°C houdt boven de zandgrond van de Kempen immers geen steek. Waarschijnlijk is ook de meting op 1.5 meter niet helemaal correct wegens een foutieve opstelling.

 

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen