Eind van de week tropisch. Zaterdag en zondag nog onzeker

Ruben - 12/06/2022 - 10:56

Op zondag zijn alle weercomputers het erover eens dat er vanaf woensdag een opstoot komt van zeer warme luchtmassa's. Dit zal vrijdag in Limburg en omstreken waarschijnlijk tot een tropisch warme dag leiden. Wat daarna gebeurt is momenteel echter nog erg onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het ook op zaterdag nog zeer warm wordt, waarna er ons op zondag dan veel koelere luchtmassa's weten te bereiken.

Dat laatste is bijvoorbeeld ook wat de laatste berekening van weermodel GFS laat zien, met best wel een extreme afkoeling van zaterdag op zondag:

Maxima voor vrijdag volgens weermodel GFS

Dit zou voor Limburg ongeveer 31 graden betekenen
clipboard05 12062022.png

Maxima voor zaterdag volgens weermodel GFS

Dit zou voor Limburg 34 a 35°C betekenen
clipboard03 12062022.png

Maxima voor zondag volgens weermodel GFS

Dit zou voor Limburg 14 a 15°C betekenen (Bron: Wetterzentrale)
clipboard04.png

Deze afkoeling met dik 20°C zou wel erg extreem zijn, maar dit soort scenario's zien we toch al enkele dagen terugkomen is verschillende berekeningen. Ook in de pluim van weermodel ECMWF zitten dergelijke berekeningen vervat. Maar we zien hierin ook dat de zogenaamde 'Oper' berekening (de rode lijn) de hitte vasthoudt tot en met maandag. Daarmee staat deze berekening echter wél op eenzame hoogte. De overgrote meerderheid van de scenario's laat het fors afkoelen naar maxima beneden 20°C.

Temperatuurpluim ECMWF

De Oper staat vanaf het weekend op eenzame hoogte
eps_pluim_tt_06380_1 12062022.png

Maxima voor zondag volgens weermodel ECMWF (Oper)

Tropische temperaturen (Bron: Kachelmannwetter)
clipboard07 12-06-2022.png

Voor de volledigheid toon ik ook nog even de berekening waarin de Duitse weercomputer ICON in blijft volharden, met op zaterdag maxima rond 21 a 22°C. 
Ook dit scenario zien we in de pluim van ECMWF terug, maar het is daar dan wel de koelste oplossing.

Maxima op zaterdag volgens weermodel ICON

21 a 22°C in Limburg
clipboard09 12-6-2022.png

Momenteel is het dus nog echt gokwerk voor wat betreft het weerbeeld volgend weekend. Of er al dan niet onweer bij komt kijken is ook nog zeer onduidelijk, zelfs bij een plotse afkoeling hoeft dat niet altijd het geval te zijn.
Waarschijnlijk zullen we in de loop van maandag al veel meer duidelijkheid krijgen over welke richting het uit evolueert. Wordt dus vervolgd!

Ruben Weytjens

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen