Fris intermezzo, maar niet meer dan dat

Ruben - 25/10/2018 - 13:46

Het wordt de volgende dagen zoals voorzien kouder, maar zonder extremen. In de Ardennen zal zondag waarschijnlijk de eerste smeltende sneeuw van het seizoen vallen, maar van een winterprik kan je in Limburg bezwaarlijk spreken. Het wordt gewoon eens even 5 graden kouder dan normaal, terwijl we uit een periode komen met maxima van 8°C boven normaal. Dit is dus een hele sprong, maar daarom nog geen winter. Misschien dat dit over 30 jaar winter mag worden genoemd vanwege de klimaatopwarming die onvermijdelijk zal doorgaan, maar voorlopig wil ik pas van winter spreken bij maxima beneden +5°C.
Of het tot nachtvorst komt zal in sterke mate bepaald worden door de bewolkingsgraad. We kunnen namelijk alleen maar rond het vriespunt uitkomen onder een heldere hemel. Ook mag er niet teveel wind staan. Beide factoren komen in de loop van het weekend echter meespelen, waardoor het afwachten wordt of we witte grassprietjes te zien gaan krijgen. De wind zal in elk geval wél voor een verscherping van het koudegevoel zorgen. Maar met gepaste kledij is dat uiteraard makkelijk te trotseren.

Op de weerkaarten en in de pluimverwachtingen is er ook reeds gedurende enkele dagen een zeer duidelijke trend naar een verzachting vanaf volgende week woensdag te zien. Nee, de winter staat zeker nog niet voor de Limburgse deur.

Maxima voor zondag 28 oktober volgens GFS: Hooguit 8°C.

25102018 zonmax

MAXIMA VOOR DONDERDAGMIDDAG 1 november VOLGENS GFS: 13 tot 14°C

25102018 donmax

Temperatuurpluim ECMWF: Mogelijk wordt het donderdag zelfs nóg wat zachter...

2510 pluim00z

Uit bovenstaande temperatuurpluim valt wél te concluderen dat de temperatuur vanaf vrijdag 2 november weer erg onzeker wordt. Dat is te zien aan de enorme spreiding, waarbij de hoofdberekening van het Europese model ECMWF aan de koude kant zit. De hoofdberekening van het Amerikaanse model GFS zit dan weer aan de bovenkant van de mogelijke scenario's.

Maxima voor zaterdagmiddag 3/11 volgens GFS: 16°C

25102018 zatmax

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen