Hoe fris is onze zomer tot dusver?

Ruben - 07/07/2021 - 12:29

De weerkundige zomer begon op dinsdag 1 juni. Wanneer we de zomer weerkundig in zijn geheel beoordelen gaat het dan ook altijd over het gemiddelde van de volledige maanden juni, juli en augustus. Op 1 september begint dus de weerkundige herfst.

Als we dan toch al eens even kijken naar wat we deze zomer tot dusver gehad hebben dan valt er meteen 1 ding op: de temperatuur. Want nooit eerder was het in juni warmer dan in juni 2021. Wél was het in juni 2017 en juni 2019 ongeveer even warm.
Inderdaad, dit is voor sommigen waarschijnlijk even schrikken. Vooral omdat juli voorlopig uit een ander vaatje tapt en niet elk geheugen even goed blijkt te functioneren... Dat we tussen 14 en 20 juni één van de vroegste hittegolven ooit beleefden is niet iedereen even goed bijgebleven. 

Nemen we er de eerste 6 dagen van juli ook bij dan verliezen we wat terrein en moeten we momenteel de zomers van 1976, 2017 en 2019 laten voorgaan. Oftewel: slechts in 3 zomers was het tot en met 6 juli gemiddeld genomen warmer dan de zomer van 2021.
 "Hoe warm is deze zomer tot dusver?" zou dus een betere titel voor dit artikel zijn.

07072021

Of is "Hoe nat is deze zomer?" wel de beste titel?
Want er is behoorlijk veel regen gevallen. De neerslagsommen verschillen van regio tot regio maar gemiddeld genomen is er in juni ongeveer dubbel zoveel regen gevallen als normaal. Die regen viel echter niet op méér dagen dan normaal, wat betekent dat er vooral véél regen viel op de momenten dát het regende. De hoge temperaturen spelen daar ongetwijfeld een belangrijke rol in, want warme lucht kan meer vocht bevatten dan minder warme lucht. Dus ééns die warme lucht gaat afkoelen en condenseren is er dus ook veel vocht voorradig om veel druppels te kunnen vormen.

In juli zijn er inmiddels ook al geregeld buien gevallen maar zitten we op de meeste plaatsen op een ongeveer normale hoeveelheid voor de eerste 6 dagen van de maand.
 

Onweer 2021

De zon scheen in juni 240 uren tegenover 205 uren in een gemiddelde maand juni.
In juli tellen we voorlopig nog maar 20 uren zonneschijn tegenover 40 uren normaal. Daarmee is het overschot uit juli bijna gecompenseerd. Maar het is dus ook absoluut een foutieve perceptie dat het altijd heeft geregend terwijl de zon nooit heeft geschenen.

klaproos juli2021