Kans op een hittegolf was deze zomer nog nooit zo groot

Ruben - 05/08/2022 - 11:41

De kans op een Limburgse hittegolf was deze zomer nooit eerder zo groot als nu het geval is. We hebben inderdaad al zeer warme dagen gekend, maar zelfs toen we lokaal 40°C konden optekenen mochten we nog niet spreken van een hittegolf. Daarvoor moet het binnen een tijdspanne van 5 dagen minstens 3 keer 30 graden of meer worden, en aan die voorwaarde werd tot dusver nooit voldaan. Telkens volgde er weer snel een afkoeling doordat de wind na één of twee tropische dagen meteen weer naar het noordwesten draaide en er zodoende koelere lucht kon binnen stromen.

Op dit moment ziet het er echter naar uit dat we vanaf dinsdag of ten laatste woensdag aan een reeks van minstens 3 dagen met maxima boven 30°C zullen beginnen. Een bijkomende voorwaarde om te mogen spreken van een hittegolf is dat de temperatuur in een periode van 5 opeenvolgende dagen niet beneden 25°C zakt. En aan die voorwaarde wordt sowieso vanaf maandag voldaan. Het enige vraagteken staat momenteel nog achter vrijdag, aangezien we voor die dag een behoorlijke spreiding in de temperatuurpluimen vinden. Deze wijst dus op toenemende onzekerheid, al opteert het gros van de scenario's voor temperaturen (ruim) boven 30°C.

Temperatuurpluimen weermodellen ECMWF en GFS

Bron: Weerplaza

Extreme hitte is echter niet meteen te verwachten. De temperatuur zal volgende week nooit ver boven de 30°C uitkomen en 's nachts koelt het bovendien goed af. Ook de luchtvochtigheid blijft laag waardoor de warmte relatief goed te dragen blijft. Het zal met andere woorden niet zwoel worden.

Dit betekent echter ook dat er geen kans bestaat op regen of onweersbuien. De eerstvolgende kans op neerslag moeten we al in het weekend van 13 en 14 augustus gaan zoeken. En vooralsnog is die kans klein, afgaande op de neerslagpluim van weermodel ECMWF. (De rode en blauwe lijn krijgen amper bijval en zullen in volgende berekeningen vermoedelijk worden weggepoetst) 

Neerslagpluim weermodel ECMWF

Bron: Weerplaza.nl
eps_pluim_rr_06380 05082022.png