Kleine depressies: Pas 24 uur van tevoren meer zekerheden

Ruben - 07/12/2020 - 11:18

Een sneeuwdek heeft er voor Limburg nooit ingezeten maar het had vanochtend wél veel natter gekund volgens de weerkaarten van de voorbije dagen. Tot zondagavond opeens bleek dat de diverse weermodellen de regenzone net wat meer naar het oosten berekenden. Daardoor viel er op de Hoge Venen ook nauwelijks sneeuw en werd het in Limburg als snel droog. 

Dit soort zaken gebeurt wel vaker wanneer we met een kleine depressiekern te maken hebben. Vandaar ook dat sneeuw zich in dit soort situaties al helemáál geen 72 uur van tevoren laat voorspellen. Want daarvoor is niet enkel de positie van de neerslagzone van belang, ook details in de verticale opbouw van de atmosfeer spelen een belangrijke rol om een verschil te maken tussen regen of sneeuw.

Wanneer er onzekerheden zijn zal dit op deze website altijd af te leiden zijn uit de zekerheidsindicatie bij het weerbericht voor de volgende dagen. Hoe verder deze van 100% afwijkt, hoe nuttiger het kan zijn om de weerberichten meermaals per dag op te volgen.

Berekening ECMWF zaterdagavond

Indicatie 4 uur tot 7 uur:
ec0512 6
Indicatie 7 uur tot 10 uur:
ec 0512 9

Berekening ECMWF zondagochtend

Indicatie 4 uur tot 7 uur:
ec 0612 6u
Indicatie 7 uur tot 10 uur:
ec 0612 9

Berekening ECMWF zondagavond

Indicatie 4 uur tot 7 uur:
ec 0612 a6
Indicatie 7 uur tot 10 uur:
ec12 6-12 a9

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen