Komend weekend guur, maar wat met de buien?

Ruben - 23/10/2018 - 10:25

Het is inmiddels wel een zekerheid dat we voor de eerste gure periode van het najaar staan. Woensdag kan de temperatuur nog even opklimmen naar maxima rond 16 a 17°C, maar vanaf donderdag gaan we in dalende lijn. Uiteindelijk wordt het tijdens het weekend zelfs moeilijk om de kaap van 10°C te bereiken. Dat heeft te maken met een noordelijke hoogtestroming, waardoor we in koude polaire luchtmassa's verzeild geraken. In de nacht en ochtend is er onder brede opklaringen dan ook kans op vorst, minstens aan de grond maar mogelijk ook op neushoogte.

Maxima voor zaterdagmiddag volgens GFS:

Minima voor zondagochtend volgens GFS:

In die polaire luchtmassa's zullen er dankzij het contrast met het relatief warme zeewater flink wat buien ontstaan. De vraag is echter in welke mate die buien Limburg gaan weten te bereiken. Waarschijnlijk zal het traject over het vaste land vooral op zaterdag te lang worden om de noordzeebuien massaal tot boven Limburg te krijgen. Vrijdagavond zou dat dankzij de meer westelijke stroming nog beter kunnen lukken.
Op zondag is het dan afwachten of een regenzone vanuit het oosten Limburg zal weten te bereiken. Volgens het Europese weermodel lukt dat in de loop van de namiddag, terwijl het Amerikaanse weermodel het volledig droog houdt.

Zie de weerkaarten van dinsdagochtend hier beneden. Deze kaarten zullen sowieso nog wijzigen in de loop van de volgende dagen. Het is dus aan te raden de weerberichten regelmatig op te volgen voor de laatste stand van zaken.

Neerslagkaarten ECMWF en GFS voor vrijdag tussen 8 en 14 uur: Nog droog

ECMWF
2310 ecvrij12
GFS
2310 gfsvrij12

NEERSLAGKAARTEN ECMWF EN GFS VOOR VRIJDAG tussen 14 en 20 uur: Kans op buien

ECMWF
2310 ecvrij18
GFS
2310 gfsvrij18

NEERSLAGKAARTEN ECMWF EN GFS VOOR zaterdag tussen 11 en 14 uur: Vooral aan de Kust buien

ECMWF
2310 eczat12
GFS
2310 gfszat12

Neerslagkaarten volgens ECMWF en GFS voor zaterdag tussen 14 en 20 uur: Kans op enkele buien

ECMWF
23102018 eczat20
GFS
23102018 gfszat20

Als er zaterdagavond buien weten door te dringen tot de Hoge Venen, dan kan het daar op de hoogste toppen misschien wel om sneeuw gaan. En als er dan meteen opklaringen volgen dan zou die sneeuw het tot de ochtend kunnen overleven. Overdag wordt het sowieso veel te warm om een sneeuwlaagje in stand te kunnen houden.

Neerslagkaarten ECMWF en GFS voor zondag tussen 17 en 20 uur: Regen of droog?

ECMWF
2310 eczon
GFS
2310 gfszon

Als we kijken naar de neerslagsom die er door het Amerikaanse weermodel verwacht wordt, dan zien we dat het -volgens dit model- erg droog blijft. In totaal zou er de volgende 7 dagen amper 5 tot 10 liter per vierkante meter vallen, waardoor oktober net als juni en juli als extreem droog de boeken in zal gaan. 
Sinds mei is het maand na maand te droog geweest, behoudens enkele zeer lokale stortbuien. Dat zorgt ervoor dat we in die tijd gemiddeld genomen in Limburg een achterstand van 4 volledige maandhoeveelheden neerslag hebben opgebouwd. Er wordt soms wel eens beweerd dat de natuur zich steeds weer herstelt, maar dat herstel laat nu dus echt lang op zich wachten.

23102018_som

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen