Koude zondagochtend

Ruben - 21/10/2018 - 09:08

Vanochtend was het koud in Limburg, met op de meeste plaatsen enkele graden vorst ter hoogte van de grassprietjes. Ook auto's en platte daken waren wit berijpt dankzij de stralingskou van vannacht. Stralingskou komt voor tijdens heldere en windstille nachten, wanneer de aarde z'n warmte maximaal in de atmosfeer kan uitstralen. In de onderste decimeters en meters van de atmosfeer koelt het dan sterk af. Met een winterse setting op de weerkaarten heeft dit echter niets te maken, want mocht het bewolkt zijn geweest dan was het niet kouder dan een graad of 10 geworden...

In Diepenbeek bedroeg de minimumtemperatuur +0.6°C. In Kleine Brogel was het iets minder koud met een minimum van +2.4°C. Daar is de afkoeling wellicht afgeremd door wat grondmist. In Diepenbeek vroor het op 10 centimeter hoogte liefst 4 graden. Dit terwijl het in Kleine Brogel op die hoogte +2°C bleef. Dit geeft aan dat de lokale omstandigheden voor grote verschillen kunnen zorgen, wat een typisch fenomeen is bij stralingskou. Zo vermoed ik ook dat inwoners van Kleine Brogel hier en daar zeker kunnen bevestigen dat het gras tóch witjes oogde vanochtend.

Minima in thermometerhut

tn21102018

Minima op 10 cm boven kortgemaaid gras

tngras21102018

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen