Langdurig warme periode tot en met de paasdagen

Ruben - 14/04/2019 - 10:51

Terwijl ik dit schrijf is het voor vele Limburgers een gure voorjaarsdag tijdens een guur voorjaarsweekend. De maxima geraken aan hooguit 11°C, en dat is een graad of 4 koeler dan het langjarig gemiddelde. Maar op basis van alle trends in diverse weermodellen is het over minder dan een week een graad of 6 warmer dan dat langjarig gemiddelde. Want we zijn op weg naar maxima rond 21°C. 

De wind blijft wel voortdurend uit het noordoosten tot oosten waaien, maar kent vanaf maandag een totaal ander voortraject. Daardoor loopt de temperatuur vanaf maandag reeds op naar maxima boven 15°C. Vanaf donderdag komt dan de kaap van 20°C binnen bereik. Nog vóór het weekend kan er al eens 21°C op de thermometers in thermometerhut verschijnen. Op terrasjes in de zon en beschut tegen de wind kan het dan richting 25°C gaan.

Terwijl er op zaterdag 13 april nog op vele plaatsen in Limburg sneeuwvlokken vielen, zal het minder dan een week later dus plots zomers aanvoelen. 

Ook tijdens het verlengde paasweekend blijft de temperatuur volgens de temperatuurpluimen rond of boven 20°C uitkomen.
De kans op neerslag is klein, terwijl er dus door de wind en zonneschijn flink wat vocht zal verdampen...

Temperatuurpluim Europese weercomputer

Temperatuurpluim Amerikaanse weercomputer:

Het is logisch dat er na maandag een grote spreiding ontstaat. Over het algemeen is het verstandig om in de pluim niet verder dan 10 dagen vooruit binnen beschouwing te nemen.
Meer uitleg over pluimverwachtingen via deze link.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen