Nieuwste kaarten en temperatuurpluimen: hittegolf dichtbij

Ruben - 20/08/2019 - 10:34

De nieuwste temperatuurpluimen op dinsdagochtend laten zien dat de temperatuur tijdens het weekend effectief tot 30°C zou kunnen oplopen. Meer nog: de kans is groot dat de warmte tijdens de eerste helft van volgende week een vervolg krijgt.

Uit de temperatuurpluim van ECMWF blijkt dat het niet uitgesloten is dat we op zaterdag, zondag én maandag aan 30°C zouden kunnen geraken. Dit wil zeggen dat we sowieso dicht in de buurt van een derde Limburgse hittegolf van deze zomer zullen uitkomen. Misschien dat we bijvoorbeeld op zaterdag of maandag een half graadje te kort komen, maar voor ons gevoel maakt dat uiteraard niets uit. Ook voor dinsdag en woensdag zijn er overigens scenario's te vinden die tot 30°C en meer gaan.

De hitte zal in ieder geval ook een stuk draaglijker zijn dan tijdens de hittegolf van enkele weken geleden. We blijven immers ver uit de buurt van 40°C en tijdens de nachten zal de temperatuur ook wat dieper wegzakken.

Temperatuurpluim ECMWF:

temperatuurpluim 20082019

Maxima voor zondag volgens GFS:

Maxima zondag 2508

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen