Nog zomer tot... de herfst begint

Ruben - 17/09/2020 - 10:35

Op dinsdag 22 september om 15:31 begint de astronomische herfst. Dit moment wordt het herfstpunt of herfstequinox genoemd. Dag en nacht duren dan ongeveer even lang. Dit moment vindt jaarlijks rond 23 september plaats, en dus niet op 21 september zoals mij ooit op school is geleerd...

En het ziet er zowaar naar uit dat ons Limburgse weer hier netjes rekening mee gaat houden, en de zomer nog tot dinsdagnamiddag in het zadel houdt. Met dagelijks maxima rond 25 graden, lokaal nog wat meer. Maar vanaf dinsdagavond lijkt er zich een ander weertype over onze omgeving te komen installeren. Met een toenemende kans op regen of buien, en uiteindelijk ook beduidend lagere temperaturen. Waarschijnlijk halen we tegen het weekend van 26 en 27 september geen 20 graden meer.

We kunnen dus stellen dat het dit jaar echt zomer blijft tot de herfst begint. Al is de kans groot dat er in de loop van de volgende weken nog wel eens een aantal mooie nazomerdagen opduiken.

Temperatuurpluim ECMWF op donderdagochtend

De dalende trend wordt goed zichtbaar
pluim 17092020 1

Neerslagpluim ECMWF op dinsdagochtend

Vanaf het tweede deel van de week toenemende neerslagkansen
Neerslagpluim 17092020

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen