Onzekerheid op de weerkaarten: Doorzettend winterweer of kwakkelweer?

Ruben - 11/01/2021 - 11:24

Op de weerkaarten vanaf donderdag 14 januari zien we reeds dagenlang een harde strijd tussen koude luchtmassa's in het noordoosten en zachte luchtmassa's in het zuidwesten. Limburg komt donderdag in de overgangszone terecht, met kans op regen, sneeuw of ... een droge dag. Afhankelijk van de koers van een klein lagedruksysteem waarmee de modellen de grootste moeite blijken te hebben.

 

Hoe sterk de modellen het onderling oneens zijn en zélf ook heen en weer flipperen tussen zacht en koud valt direct op wanneer we een blik werpen op de temperatuurpluimen van weermodel ECMWF en weermodel GFS.
Beide modellen kwamen zowel op zondagochtend als op maandagochtend met een compleet andere trend vanaf het weekend. En op beide dagen wisselen ze ook nog eens van koers.

Bron: Weerplaza.nl

Zondagochtend

Koude trend ECMWF, zachtere trend GFS

Maandagochtend

Zachtere trend ECMWF, koude trend GFS

Het mag dan ook niet verbazen dat we voor bijvoorbeeld zondag een compleet verschillende luchtdrukverdeling terugvinden bij diverse weermodellen. Je hoeft niet eens iets van de kaartjes te begrijpen om te zien dat het er bij onderstaande 4 weermodellen compleet anders uitziet. Waardoor we op dit moment eigenlijk niks kunnen zeggen over wat er na zaterdag volgt. De sleutel ligt bij de periode donderdag-vrijdag.

ECMWF zondag 17 januari

Bron: https://www.weatheronline.co.uk/
ec144 11012021

GFS zondag 17 januari

gfs144 11012021 2

ICON zondag 17 januari

icon144 11012021

UKMO zondag 17 januari

UKMO zondag 17 januari 2021

Een volgende berekening zal er bij elk model sowieso ook weer anders uitzien. Uiteindelijk zullen de modellen uiteraard wel op een bepaalde consensus uitkomen. Mogelijk duurt het nog tot woensdag alvorens de kogel definitief door de kerk is. Het is perfect mogelijk dat we woensdag weten hoe het na het volgende weekend verder moet, terwijl we dan mogelijk nog niet weten of er op donderdag of vrijdag sneeuw zal vallen.

Zie ook Hoe werkt een weercomputer? en Welk weermodel is het betrouwbaarst?

De sleutel: Koers depressie op donderdag-vrijdag 15 januari

(Kaartje voor vrijdag 1 uur volgens GFS op maandagmiddag)
gfs11012021 vrij

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen