Onzekerheid vanaf donderdag

Ruben - 06/06/2020 - 15:12

Vanaf donderdag is het te verwachten weerbeeld erg onzeker geworden. Het lijkt erop dat we gaan moeten rekening houden met kleine lagedruksystemen welke een belangrijke impact op ons weer zouden kunnen gaan hebben, afhankelijk van hun uiteindelijke positie en omvang. Gezien de termijn kunnen de diverse weermodellen dit nog niet duidelijk inschatten, al zijn er dus wel signalen te zien die erop wijzen dat we best nog niet teveel waarde hechten aan de berekeningen voor donderdag, vrijdag en het weekend.

Om te beginnen valt de spreiding binnen de temperatuurpluim meteen op, met vanaf donderdag een waaier tussen 15 en 25°C voor wat betreft de maxima. Vanaf vrijdag waaiert de pluim nóg verder uiteen, met zelfs meerdere scenario's die tussen 25 en 30°C uitkomen.

Temperatuurpluim ECMWF zaterdagochtend:

Niet geheel onverwacht zien we dan ook grote verschillen tussen de twee laatste berekeningen van het Amerikaanse weermodel GFS. Op zaterdagochtend werd voor donderdagmiddag nog 20 graden voorzien, zonder neerslag in de buurt. Op zaterdagmiddag staat er voor donderdagmiddag plots veel regen met bijgevolg frisse temperaturen rond 11 graden op de kaart.

Temperatuurverwachting voor donderdagmiddag:

Berekening op zaterdagochtend

20°C

Berekening op zaterdagmiddag

11°C

Neerslagverwachting VOOR DONDERDAGMIDDAG:

Berekening op zaterdagochtend

Geen neerslag in de buurt
neerslag don 00zz 0606

Berekening op zaterdagmiddag

Kletsnat
neerslag don 06zz 0606

Luchtdruk en weerbeeld VOOR DONDERDAGMIDDAG in Noordwest Europa:

Berekening op zaterdagochtend:

Hogedrukinvloed
gfs 0606 00z don

Berekening op zaterdagmiddag

Lagedrukinvloed
gfs 0606 06z don

Neerslagpluim ECMWF zaterdagochtend:

Neerslagpluim

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen