Rommelige warmte-aanvoer

Ruben - 15/06/2021 - 10:37

Op dinsdag ondergaat de temperatuur een klein dipje nadat het op maandag nét geen 30°C werd. Op woensdag én donderdag wordt het waarschijnlijk méér dan 30°C en mogelijk zitten er ook op vrijdag tropische maxima in. In dat geval kunnen we spreken van een Limburgse hittegolf. Voor zaterdag is de temperatuurverwachting wat onzeker met mogelijk even een terugval. Voor zondag neemt de kans op tropische temperaturen dan weer toe...
Wat daarna komt is onmogelijk te voorspellen vanwege de onzekerheid op de weerkaarten. De afgelopen dagen hebben we vaak gezien dat het geen zin heeft om in de pluimgrafieken verder dan 6 tot 7 dagen vooruit te kijken. Laat staan dat het zin heeft om één berekening van één model te analyseren. We kunnen best stellen dat het vrij rommelig is op de weerkaarten, waarbij de aanvoer van warmte soms een knik krijgt en zich dan weer sterk herpakt. 

Temperatuurpluim ECMWF

Bron: weerplaza.nl
eps_pluim_tt_06380_2 15062021

Op de weerkaarten is te zien dat er vanaf donderdag kans bestaat op buien en onweer. Uit de neerslagpluim van ECMWF valt echter af te leiden dat het niet zeker is dat Limburg of iedere plaats in Limburg regendruppels zal krijgen. Dit gaan we op zeer korte termijn moeten bekijken.

Neerslagpluim ECMWF

Bron: weerplaza.nl
eps_pluim_rr_06380.png