Sneeuwverwachting voor woensdag: 0 tot 12 centimeter - Mogelijk tot woensdagochtend afwachten wat het wordt

Ruben - 16/01/2024 - 10:44

Reeds een week geleden was duidelijk dat de sneeuwsituatie voor woensdag tot het laatste moment onduidelijk zou kunnen blijven. En dat blijkt dus effectief het geval.

In ieder geval is er kans op sneeuw. De meest extreme berekeningen zijn er wel uit. Momenteel lopen de berekeningen uiteen van 0 tot 3 centimeter in het noorden van de provincie, over het uiterste zuiden zou er 5 tot in het uiterste geval 12 centimeter kunnen vallen. Bovenop de sneeuw die er nu dus ligt.

Er zijn best wel wat berekeningen die totaal geen sneeuw voorzien over het noordwesten van Limburg. De verschillen doorheen onze provincie kunnen groot worden. Waarbij er per 5 tot 10 kilometer zuidelijker 1 tot 2 centimeter sneeuw extra kan vallen.

Berekening sneeuwzone volgens weermodel ECMWF

Bron: WXCharts

Berekening voor 10 uur

10u.png

Berekening voor 13 uur

13u 16012024.png

Berekening voor 16 uur

16u 16-1-2024.png

Bovenstaand scenario is momenteel het scenario dat de grootste sneeuwhoeveelheden zou opleveren in Limburg.
Uiteindelijk kan dit over het noordwesten 2 a 3 centimeter sneeuw opleveren en in het zuidoosten 10 a 12 centimeter.
Bovenop het sneeuwdek dat vanavond nog aanwezig is na de sneeuwval van de voorbije uur. 

Er zijn echter ook heel wat berekeningen waarbij de sneeuwzone een stuk zuidelijker uitkomt en waarbij er in het noorden van Limburg helemaal niets valt. Zoals de berekening van weermodel AROME momenteel laat zien.

Het is te verwachten dat de berekeningen van vanavond er bij elk model weer anders uit zullen zien.

Berekening weermodel Arome voor 11 uur: Noordelijker zou de sneeuwzone niet komen.

Bron: Meteociel
arome_11_uur16012024.png

Ook bij de laatste 2 berekeningen (vanochtend en vanmiddag) van weermodel Harmonie zien we grote verschillen doorheen Limburg. In het zuidoosten kan er ongeveer 10 centimeter vallen, in het noordwesten blijft het bij 1 tot 2 centimeter bovenop de sneeuwlaag die er 's ochtends nog aanwezig is van de sneeuwbuien van gisteren en vannacht.

Sneeuwhoogte woensdagavond 22 uur volgens de laatste 2 berekeningen van weermodel Harmonie

Berekening Harmonie 00z

Berekening Harmonie 06z

Dit ziet er bijna hetzelfde uit, maar als je goed kijkt kan het regionaal 5 centimeter verschil maken. 0 of 5... 2 of 7... 7 of 12... Het zal zeker een verschil maken.

Tot slot toon ik nog even de laatste berekening van weermodel GFS. Het model dat de voorbije week 7x4 = 28 berekeningen ophoestte. Tussen die berekeningen zaten er een aantal "sneeuwbommen" waar de paniekzaaiers maar al te graag mee uitpakten, maar ondertussen is dit model ook zeer gematigd geworden in z'n berekeningen. Met mogelijk geen vlokje sneeuw over het noordwestelijk deel van Limburg en hooguit 5 a 6 centimeter over het zuidoosten.

Sneeuwhoogte na passage sneeuwzone volgens weermodel GFS (06z)

Bron: WXCharts
clipboard16 16012024.png

Vanavond zullen de nieuwe berekeningen weer wat meer in hun kaarten laten kijken... maar waarschijnlijk wordt het op woensdag gewoon "(s)nowcasten" hoe de sneeuwzone zich in de loop van de dag zal gedragen.