Stilaan normaal herfstweer

Ruben - 18/10/2018 - 22:25

Het blijft nog enkele dagen zacht en vrij zonnig najaarsweer, maar na het weekend zal de herfst toch stilaan in Limburg arriveren. Met herfst bedoel ik niet dat het gaat stormen en dagenlang regenen, wél dat de temperaturen zakken en dat er van tijd tot tijd wat regen zal vallen. Grote neerslagsommen zijn er voorlopig echter niet te verwachten. Maar wolken en een frisse wind zullen ons de nazomer toch wel doen vergeten.

Kijken we naar de temperatuurpluimen van het Europese en Amerikaanse weermodel, dan zien we dat er vanaf maandag toch wel een duidelijk dalende trend te bespeuren is. Met van maandag tot vrijdag vermoedelijk maxima rond of zelfs beneden 15°C. Dat is een graad of 10 minder dan een weekje geleden, en dat zal toch even wennen zijn... Wat er daarna gebeurt is nog zeer onzeker, maar een verdere temperatuurdaling naar maxima rond 10°C tijdens de laatste dagen van oktober is niet onrealistisch.

In de pluim van het Amerikaanse weermodel (rechts) worden de minima iets te hoog berekend. De kans is groot dat we zaterdagochtend en zeker zondagochtend op meerdere plaatsen met grondvorst te maken krijgen. Dit heeft niets met naderende winterkou te maken, maar puur met optimale uitstraling in een rustige atmosfeer. En het feit dat de nachten serieus beginnen te lengen speelt natuurlijk ook een rol. De dag duurt op 18 oktober net zo lang als op 23 februari...

In de neerslagpluimen zien we ook dat de kans op regen vanaf maandag dagelijks aanwezig is, al worden er nooit grote neerslaghoeveelheden verwacht. Er zullen wél veel meer wolken aanwezig zijn dan de voorbije tijd, vandaar ook dat het verschil tussen dag- en nachttemperaturen kleiner wordt. De wolken voorkomen namelijk een sterke afkoeling.

neerslagpluimecmwf181012z
neerslagpluimgfs81012

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen