Toenemende kans op een hittegolf in de tweede week van augustus

Ruben - 31/07/2020 - 10:32

Vandaag, vrijdag 31 juli, beleven we de tot dusver warmste dag van de zomer. De maxima komen tussen 16 uur en 19 uur in de buurt van 35 graden uit, en dat is nog steeds een uitzonderlijk hoge waarde. Ook al werd het vorig jaar al eens 41°C. Mocht het vandaag evenveel te koud zijn als te warm, dan hadden we maxima rond 13°C. 

Of het echter de warmste dag van de zomer in zijn geheel wordt is echter nog lang niet zeker. Want terwijl het zeker is dat het de volgende dagen in trapjes gevoelig afkoelt, is de kans groot dat we vanaf donderdag opnieuw met een opstoot van hete luchtmassa's te maken krijgen.

En in tegenstelling tot de opstoot van vandaag zou de hitte dan wél eens een blijvertje kunnen zijn. Want als we naar de temperatuurpluimen kijken is de kans groot dat er een treintje van dagen met 30 graden en meer zit aan te komen. Uiteraard is dit nog ver vooruit, dus enige terughoudendheid is wel op z'n plaats. Maar de temperatuurpluimen spreken momenteel wel duidelijke taal.

Wie weet is de hitte van vandaag dus een soort generale repetitie voor wat volgt...

Temperatuurpluim ECMWF

Temperatuurpluim ecmwf 3107

Uit bovenstaande temperatuurpluim van weermodel ECMWF valt ook te zien dat een hittegolf nog geen absolute zekerheid is. Zie bijvoorbeeld de berekening die door de rode lijn wordt voorgesteld en aan maxima rond 27 a 28°C komt. Op deze termijn heeft deze berekening echter net zoveel waarde als de groene lijntjes, terwijl de grote meerderheid van die berekeningen tussen 30 en 35°C uitkomt. Die groene lijntjes dienen juist om de betrouwbaarheid van de rode lijn (vaak te vinden in apps) te kunnen inschatten. Meer uitleg over de interpretatie kan je vinden via deze link.

Maar de kans is dus echt wel groot dat de rode lijn te laag zit, en dat we vanaf vrijdag effectief met maxima van 30 graden en meer te maken krijgen.
Dat wordt bevestigd door de temperatuurpluim van weermodel GFS, waarin we een lange rij dertigers zien verschijnen. Uiteraard neemt de betrouwbaarheid af naarmate de termijn toeneemt.

Temperatuurpluim GFS

Temperatuurpluim GFS 3107

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen