Tot het volgende weekend zonnige en warme dagen

Ruben - 19/04/2020 - 11:39

Van maandag 20 april tot en met vrijdag 24 april zullen wolken nauwelijks kansen krijgen boven Limburg. Met een strakke oostenwind zal er immers kurkdroge lucht richting Limburg worden aangevoerd. Dit betekent dus zonnige dagen en heldere nachten. Iets wat ook in één oogopslag valt af te leiden wanneer we de temperatuurpluim bekijken. Hierin is immers een scherpe zaagtand te zien, wat duidt op een snelle opwarming overdag en vlotte afkoeling in de avond en nacht. Mochten er regelmatig wolkenvelden passeren, dan zouden de zaagtanden veel kleiner worden. Ook de wind speelt hierin een rol. Zo zien we de zaagtand op donderdag en vrijdag nog wat scherper worden, wat veroorzaakt wordt door het deels wegvallen van de wind. Daardoor kan het overdag nóg wat warmer worden en koelt het 's nachts nóg wat makkelijker af.

Temperatuurpluim ECMWF

De vele lijntjes liggen tot en met vrijdag ook dicht bij elkaar, wat duidt op een grote zekerheid in de verwachting.

Vanaf zaterdag wordt de verwachting stilaan onzekerder. De rode lijn laat het op zondag en zeker maandag zelfs gevoelig koeler worden, maar dat heeft te maken met het feit dat volgens dit scenario ook regen verwacht kan worden. Iets wat door vele andere mogelijke scenario's niet wordt voorzien, zo blijkt uit de bijbehorende neerslagpluim:

En op een termijn van 5 tot 6 dagen vooruit heeft de rode lijn nauwelijks nog meer waarde dan eender welk ander lijntje. Net daarom zijn dit soort pluimverwachtingen ontwikkeld: om de waarde van de rode hoofdberekening te kunnen inschatten. Hoe meer andere lijntjes hetzelfde traject volgen, hoe groter de waarde...

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen