Tussen maandagmiddag en woensdagmiddag soms tijdelijk wit?

Ruben - 02/04/2021 - 13:48

In de loop van maandag komen we in een koude noordelijke stroming terecht. Vooral de bovenkamers van onze atmosfeer worden zeer koud, met tegen dinsdagochtend zelfs -42°C op een hoogte van een goeie 5 kilometer boven ons hoofd. Dit staat garant voor een reeks pittige buien die absoluut het etiket aprilse grillen opgeplakt kunnen krijgen. Ouderwets voorjaarsweer dus. Het is best mogelijk dat het tussen maandagmiddag en woensdagmiddag tijdelijk wit wordt, hetzij door sneeuw in de vroege ochtend, hetzij door fikse hagelbuien overdag. 

Maandag zal er een pittig koufront over Limburg trekken. Dit brengt eerst regen met zich mee, maar met het steeds kouder worden van de bovenlucht kan de neerslag mogelijk ook overgaan in smeltende sneeuw.

Vervolgens kan het een poosje droog worden waarna er lokale buien verwacht kunnen worden. Die buien kunnen dan smeltende sneeuw of korrelhagel aan boord hebben. Vanwege de hoge bodemtemperaturen zal sneeuw niet kunnen blijven liggen maar aangezien hagel minder snel smelt zou een intense hagelbui wél een wit spoor kunnen achterlaten.

Het verraderlijke voor het verkeer is dat je plots het spoor van zo'n lokale bui zou kunnen kruisen waardoor de weg zeer plots en onverwacht glad kan zijn. 

Neerslagindicatie maandagochtend

De geel-groene zone betreft het koufront (Bron: www.wxcharts.com)
Maa020420211

Neerslagindicatie maandagmiddag

Intussen heeft de neerslag een winters karakter gekregen
Ma02042021

Op de kaartjes die een indicatie voor de neerslagvorm geven zien we vooral roze en paars, wat sneeuw zou betekenen.
Maar in de praktijk zal het waarschijnlijk eerder om hagel en korrelhagel gaan, al kunnen er ook wel eens echte sneeuwvlokken vallen.

Neerslagindicatie maandag 17 uur

Losse buien met vlokken of hagel
buien maandag02042021

De koudste bovenlucht bereikt ons tegen dinsdagochtend. Als er dán iets uit te lucht valt - en die kans is zeker aanwezig - is de kans op vlokken groot. En doordat het in de nacht naar dinsdag afkoelt naar temperaturen rond het vriespunt zou er regionaal mogelijk ook een tijdelijk sneeuwlaagje kunnen ontstaan. In Limburg dus, terwijl het sneeuwdek in de Ardennen verder wordt aangedikt.

Temperatuurindicatie op 2 meter hoogte dinsdagochtend

Bron: www.weerplaza.nl
t2mdi020420211

Temperaturen op een goeie 5 kilometer hoogte dinsdagochtend

Bron: www.weatheronline.co.uk
Temp500hpa 02042021

Neerslagindicatie dinsdagochtend

Dinsdag 02042021

Overdag zal het dinsdag dooien met maxima rond 6°C. Tijdens de nacht naar woensdag kan het echter opnieuw afkoelen tot rond of net beneden het vriespunt. Bovendien zou een neerslagzone vanuit het noorden Limburg kunnen bereiken. Gezien de termijn is dit sowieso nog onzeker maar het is absoluut iets om in de gaten te houden. Want áls die neerslag ons werkelijk zal aandoen is er kans op een sneeuwlaag van enkele centimeters.

April doet wat ie wil. In dit geval dus ons op ouderwets voorjaarsweer trakteren.

Neerslagindicatie woensdagochtend

Woe 02042021