Van donderdagmiddag tot vrijdagavond kans op onweer

Ruben - 23/06/2022 - 10:57

Van donderdagmiddag tot vrijdagavond is er in Limburg en omstreken kans op onweer. De kans om in deze periode minstens één keer met onweer te maken te krijgen is groot. Regionaal zou het zelfs meermaals kunnen donderen en kan er dus ook veel neerslag naar beneden komen. De atmosfeer wordt namelijk erg onstabiel waardoor er makkelijk buien tot ontwikkeling kunnen komen.

In de loop van donderdagnamiddag kunnen de eerste buien op de radar verschijnen. Dat gaat dan waarschijnlijk om geïsoleerde buien die lokaal al wel eens een flinke plens regenwater kunnen achterlaten en waarbij het ook kan onweren. Waar die buien zullen vallen is een loterij.

De meeste weercomputers gaan er momenteel vanuit dat die buien eerst vooral rondom Limburg tot ontwikkeling zullen komen, maar in dit soort situaties moeten we altijd de nodige marges in acht nemen. Dat betekent dus dat een bui die boven Nederlands Limburg wordt gesimuleerd net zo goed boven Belgisch Limburg als boven Mönchengladbach kan vallen.

Omdat het onbegonnen en ook nutteloos werk is om alle kaartjes van alle weermodellen te laten zien toon ik beneden de simulaties van weermodel AROME voor bepaalde tijdstippen. Dit model heeft de voorbije weken zeer goed gepresteerd, wat echter geen garantie is voor wat komen gaat.

Simulatie weermodel AROME voor 16 uur

Bron: Meteociel.fr
aromehd-1-14-5 23062022.png

Op dezelfde manier kunnen buien die over Belgisch Limburg worden berekend uiteindelijk ook over Nederlands Limburg of de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen trekken. Vandaar dat we dus spreken van "kans op buien" en "kans op onweer" en niet verkondigen "dat het gaat onweren".

Simulatie weermodel AROME voor 20 uur

BRON: METEOCIEL.FR
aromehd-1-18-5 23062022.png

In de loop van de avond en nacht zal er dan vanuit het zuidoosten waarschijnlijk een meer georganiseerde buienlijn komen opzetten. Met regen voor iedereen in Limburg én ook een grote kans op onweer. Omdat het dan donker zal zijn is de kans dus zeer groot dat iedereen bliksems te zien krijgt, ook al bevindt de kern van het onweer zich in sommige gevallen misschien 30 tot 50 kilometer verderop.

Simulatie weermodel AROME voor de periode 23 uur tot 2 uur: 

Simulatie weermodel AROME voor 23 uur

(Andere modellen laten de buien enkele uren later arriveren)
aromehd-1-21-5 23-6-22.png

Simulatie weermodel AROME voor middernacht

BRON: METEOCIEL.FR
aromehd-1-22-5 23-6-22.png

Simulatie weermodel AROME voor 1uur

aromehd-1-23-5 11:13 23-6.png

Simulatie weermodel AROME voor 2 uur

aromehd-1-24-5 23-6-22.png

En die buiendreiging nemen we dan mee naar vrijdag overdag. Regionaal kan er overvloedig veel neerslag vallen als gevolg van intense onweersbuien terwijl op andere plaatsen een heerlijk zonnetje schijnt. Het zal tijdens de zonnige perioden echter behoorlijk zwoel aanvoelen, ook al loopt de temperatuur niet meer op naar de waarden van donderdag.

Waar en wanneer de buien precies het hevigst zullen uitpakken is onvoorspelbaar. Onderstaande simulaties geven slechts een indicatie van de potentie die in de atmosfeer aanwezig is. En waar je dus rekening mee moet houden als je met de fiets of moto wenst te gaan werken, een pretpark gaat bezoeken of een kajaktochtje wil ondernemen over de Maas.
 

Simulatie weermodel AROME voor vrijdag 10 uur

Bron: Meteociel.fr
aromehd-1-32-5_10 23-6-22.png

Simulatie weermodel AROME voor vrijdag 13 uur

BRON: METEOCIEL.FR
aromehd-1-35-5_13 23-6-22.png

Simulatie weermodel AROME voor vrijdag 16 uur

aromehd-1-38-5_16 23-6-2022.png

Uiteindelijk komt weermodel AROME dan met onderstaande neerslagsommen tot vrijdag 20 uur. Waarbij de bruine vlekjes (70-80 liter) net zo goed terecht kunnen komen op plaatsen waar nu lichtgroene vlekken (5 tot 10 liter) af te lezen zijn. 
Vandaar ook dat we in de twee opeenvolgende berekeningen van donderdagochtend en donderdagmiddag grote verschillen zien.

Neerslagsom volgens weermodel AROME tot vrijdagavond 20 uur

Berekening donderdagochtend. Bron: Meteociel.fr
arome-25-42-5_som 23062022.png

Neerslagsom volgens weermodel AROME tot vrijdagavond 20 uur

Berekening donderdagmiddag. Bron: Meteociel.fr
arome-25-36-5_som2 230622.png

Samengevat: Iedereen in Limburg krijgt tussen donderdagmiddag en vrijdagavond met regen te maken. Zeer lokaal kan dat overvloedig veel regen worden. De kans op onweer is groot, de kans dat iedereen vannacht bliksems zal kunnen zien is zéér groot.