Vanaf vrijdag wisselvallig en zacht

Ruben - 29/10/2019 - 10:13

Tot en met donderdag blijft het mooi maar fris najaarsweer met een grote kans op nachtvorst.
Vanaf vrijdag vindt er echter een omslag plaats naar een zachter en dikwijls nat weertype. 

De omslag is duidelijk af te lezen in onderstaande temperatuur- en neerslagpluim van het Europese weermodel ECMWF.
Voor de eerstvolgende dagen zien we in de temperatuurpluim nog een mooie zaagtand, wat wijst op een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen. Dit wordt veroorzaakt door de grotendeels heldere hemel, waaronder het overdag snel opwarmt en 's nachts vlot afkoelt. 

Vanaf vrijdag liggen de minima en maxima dichter bij elkaar, wat veroorzaakt wordt door de bewolking. Die wolken fungeren 's nachts immers als een dekentje en houden overdag de zonnewarmte wat tegen. Toch wordt het zachter, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat de aangevoerde lucht uit het zachte zuidwesten komt.

Temperatuurpluim dinsdag 29 oktober

Tpluim 2910

Neerslagpluim dinsdag 29 oktober:

Npluim 2910

Van vrijdag tot en met maandag mag er dus dagelijks neerslag worden verwacht. Het wordt met andere woorden een zeer wisselvallig weekend. Over de timing van de verschillende neerslagzone valt momenteel echter nog niets te zeggen.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen