Vanaf woensdag langdurige hittegolf op komst

Ruben - 03/08/2020 - 12:13

Reeds sinds meerdere dagen is er in de weermodellen een duidelijke trend zichtbaar die op een serieuze hittegolf wijst.
Zoals het er nu naar uitziet zal die hittegolf op woensdag aanvangen wegens maxima boven 25°C. Vervolgens wordt het op donderdag, vrijdag en zaterdag meer dan 30 graden en zal de hittegolf op zondag beklonken worden. Al dan niet met maxima boven 30°C, maar sowieso met maxima boven 25°C. Om van een hittegolf te kunnen spreken hebben we minstens 5 opeenvolgende dagen met maxima van 25°C en meer nodig, waarvan 3 keer 30°C en meer.


Wie niet echt bekend is met de interpretatie van weermodellen kan het misschien verbazen dat we soms 12 uur van tevoren niet kunnen weten of het wél of niet zal gaan regenen, terwijl we op andere momenten reeds 10 dagen van tevoren een hittegolf zien aankomen. Dit heeft echter alles met de drukverdelingen in onze omgeving te maken, en de marges die daarbij komen kijken. In sommige gevallen is het dus perfect mogelijk om reeds lang van tevoren een globale trend te zien aankomen die in de richting van een hittegolf wijst. Terwijl het dus soms kantje boordje is, en de weermodellen zelfs geen raad weten met de volgende 24 uur of pakweg 72 uur.

Om een gevoel te krijgen bij de waarde van de weerkaarten op lange termijn hebben de pluimverwachtingen, welke ik hier reeds sinds vele jaren uitvoerig aan bod laat komen en waarover meer uitleg te vinden is op deze pagina. Uiteraard kan je op lange termijn niet teveel details eisen. Of het op een bepaalde dag in zo'n hittegolf 31 dan wel 36 graden wordt is bijvoorbeeld vaak pas op kortere termijn te bepalen. Maar dit is verder niet van belang om wél of niet van een hittegolf te kunnen spreken. 

Temperatuurpluim ECMWF op maandagochtend:

Temperatuurpluim GFS op maandagochtend:

Zowel in de temperatuurpluim van ECMWF als die van GFS zien we de lijntjes tot en met zaterdag mooi in het gelid lopen, wat wijst op een grote zekerheid. Vanaf zondag zien we echter plots een grotere spreiding ontstaan, met maxima tussen 25 en 35°C. Met een goeie kans op maxima aanhoudend boven 30 graden. Pas wanneer de temperatuur weer beneden 25°C zakt is de hittegolf voorbij, waardoor we kunnen stellen dat de hittegolf waarschijnlijk minstens 8 dagen zal duren.

De onzekerheid over de temperaturen vanaf zondag wordt veroorzaakt door details die bepalend worden voor de precieze windrichting. Volgens sommige berekeningen draait die wind naar het noordwesten, en krijgen we zodoende wat koelere zeelucht over ons heen. Volgens andere berekeningen blijft de wind echter aflandig en loopt de temperatuur ook op zondag en de dagen nadien nog vlot op naar 30 graden en meer. 

De berekeningen van weermodel GFS op respectievelijk maandagochtend en -middag tonen ons toevallig twee verschillende scenario's op zondag. De kans dat de middag-versie het haalt lijkt momenteel echter het grootst.

Berekening voor zondag op maandagochtend

27 tot 29 graden boven Limburg
zondag 03082020 1

Berekening voor zondag op maandagmiddag

31 tot 33 graden boven Limburg
Zondag 03082020 06z

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen