Vandaag veel sneeuw ten zuiden van Limburg. Zaterdagavond ook bij ons enkele centimeters.

Ruben - 14/01/2021 - 09:06

Meer dan een dun gebroken sneeuwlaagje in het zuiden van de provincie zit er voor Limburg vandaag niet in.
Dit terwijl er de komende uren veel sneeuw verwacht wordt in de Vlaamse Ardennen, Henegouwen, Namen en Luxemburg.

Onderstaande kaartjes van weermodel Arpege geven een indicatie van het verwachte sneeuwdek om respectievelijk 9 uur en 21 uur.

Verwacht sneeuwdek volgens weermodel HARMONIE om 10 uur

harm1401 10

Verwacht sneeuwdek volgens weermodel HARMONIE om 22 uur

Harmonie 1401 22u

Dit soort kaartjes mogen niet al te letterlijk worden genomen omdat neerslagsommen nooit exact te voorspellen zijn en er ook afsmelt zal zijn vanwege de zachte ondergrond. Maar ze geven wél een goede indicatie.

Limburg valt vandaag dus grotendeels uit de boot maar volgens de laatste weerkaarten is de kans groot dat wij in de loop van zaterdagavond of nacht naar zondag ook enkele centimeters zullen krijgen. Gezien de termijn is deze verwachting nog wat onzeker, vooral rond de timing en ook de temperaturen die dan op zondag volgen. Volgens sommige weermodellen blijft de temperatuur zondag in de buurt van het vriespunt schommelen en kunnen we dus een dagje genieten van winterse landschappen. Andere weercomputers voorzien alweer een zachte westenwind met temperaturen die snel richting +5°C oplopen waardoor langslapers mogelijk weinig van de sneeuw zullen merken...

Wie van sneeuw houdt staat dus best vroeg op voor een wandeling. Wie niet van sneeuw houdt blijft best wat langer liggen. Tegen maandagochtend zal alles vermoedelijk weer zijn weggesmolten.

Sneeuwdek volgens weermodel ECMWF op zaterdag 19 uur

ec zaterdag 19 uur

Sneeuwdek volgens weermodel ECMWF op zondag 7 uur

ec140121 7u

Temperatuurverwachting zondag 13 uur volgens weermodel ECMWF

ECt2m14012021 zon

Temperatuurverwachting zondag 13 uur volgens weermodel GFS

gfs14012021 zon

Als de temperatuur echt oploopt richting +5°C dan zal de afsmelt vermoedelijk nog wat sneller gaan dan onderstaand kaartje voorziet.

Sneeuwdek volgens weermodel ECMWF op zondag 19 uur

eczon1401

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen