Veel noten: Strenge winter op komst?

Ruben - 04/09/2015 - 11:42

0123.jpeg

Vorig jaar schreef ik al een uitgebreid artikel om uit te leggen dat het hoe dan ook onmogelijk is om een seizoensverwachting voor Limburg op te stellen, ook al zien we er voor aanvang van elke winter wel weer een aantal verschijnen. Dit is de link naar het artikel, voor wie het nog eens wil nalezen.

Toen ik donderdagavond 3 september 2015 hoorde dat het sinds 1963 geleden is dat het Nederlandse elftal nog eens op eigen terrein verloren had in een EK-kwalificatie wedstrijd, moest ik meteen aan de winter van 1963 denken - de strengste van de afgelopen 100 jaar. Gewoon omdat dit jaartal voor de weerliefhebbers in het geheugen gegrift staat. Het jaar van de meest legendarische elfstedentocht die ooit gereden is. Dan ga je ongewild gebeurtenissen aan elkaar linken, en voor je het weet ga je dromen... zou het???

Nee, natuurlijk heeft het resultaat van een voetbalwedstrijd geen enkele voorspellende waarde voor het weer in de volgende maanden! Net zo min als dat het aantal noten aan de boom een voorspellende waarde heeft. Dit laatste klinkt misschien aannemelijker voor wie niet bekend is met de werking van onze natuur, maar het is eigenlijk net zo onzinnig om op basis van het aantal noten een seizoensvoorspelling te maken als op basis van een voetbalwedstrijd. Het aantal noten heeft immers te maken met de weersomstandigheden uit het verleden, en niets met de toekomst. (We zouden anders nogal wat strenge winters meemaken...)
Wanneer er veel noten, eikels en kastanjes zijn spreken we van een mastjaar. Dat gebeurt eens in de zoveel jaar, als de weersomstandigheden goed zijn geweest en de bomen genoeg reserves hebben. Tegenwoordig gebeurt het zelfs vaker dat verschillende mastjaren elkaar opvolgen.

Wat ons in december, januari en februari te wachten staat gaan we dus moeten afwachten. Maar nu we toch in de sfeer zitten: Een beeld uit de elfstedentocht van 1963. Bron