Verschillende Limburgse nazomertjes

Ruben - 04/10/2018 - 19:05

In de komende 8 dagen krijgt Limburg te maken met verschillende nazomertjes. Het eerste begint vrijdag, met dan maxima rond 22°C. Zaterdag krijgt dit een verlengstuk met zelfs temperaturen tot 24°C in thermometerhut. Op terrasjes en in achtertuintjes kan het dus op vele plaatsen 25°C en meer worden. Zondag stroomt er vervolgens wat koelere lucht binnen, maar tegen dinsdag zit er alweer 20°C en meer in. Mogelijk komen we op woensdag en donderdag zelfs dicht in de buurt van 25°C uit. De zomer is dus nog steeds niet helemaal voorbij! Met dergelijke temperaturen is het moeilijk om van nazomer te kunnen spreken, al kunnen we vanwege de kalender moeilijk anders...

Temperatuur-indicatie volgens weermodel GFS voor vrijdagnamiddag:

Temperatuur-indicatie volgens weermodel GFS voor zaterdagnamiddag:

 

Temperatuur-indicatie volgens weermodel GFS voor zondagnamiddag:

 

Temperatuur-indicatie volgens weermodel GFS voor maandagnamiddag:

 

Temperatuur-indicatie volgens weermodel GFS voor dinsdagnamiddag:

 

Temperatuur-indicatie volgens weermodel GFS voor woensdagnamiddag:

Uiteraard kunnen we niet afgaan op slechts één berekening van één model. Bovenstaande indicatie is echter iets wat we al meerdere dagen zien terugkeren in de berekeningen van diverse weermodellen, en wordt bijvoorbeeld ook bevestigd door de pluimverwachting van het Europese weermodel ECMWF. Bovenstaande berekening is niet eens het warmste scenario dat in onderstaande pluim is terug te vinden.

We zien hierin ook dat de kans groot is dat het pas na donderdag weer koeler wordt, al wijst de grote spreiding op grote onzekerheden. Er zijn zelfs scenario's mogelijk waarin de nazomer tot in de tweede helft van oktober wordt verlengd... Voor de Limburgers die moeilijk afscheid kunnen nemen van onze uitzonderlijk warme en zonnige zomer van 2018 wordt het dus volop genieten!

 

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen