Woensdag: Sneeuwzone komt eraan / Hoeveelheden onzeker

Ruben - 30/01/2019 - 06:33

Voor vele Limburgers is het vanochtend wellicht een verrassing te zien dat er geen sneeuw ligt, maar op basis van de radarbeelden én weerkaarten is de sneeuw echt nog wel te verwachten. Al blijft de vraag welke hoeveelheden er in onze provincie verwacht mogen worden.

Het is in dit soort omstandigheden -zoals reeds vele dagen aangegeven- steeds wachten tot het moment zelf om te zien hoe de verantwoordelijke depressiekern zich precies zal gedragen. En deze blijkt nu in de praktijk net wat zuidelijker te zitten dan de meeste berekeningen van gisteren, waardoor het pas vanochtend vroeg in het uiterste zuiden van Limburg is beginnen sneeuwen. En vermoedelijk blijven de grootste sneeuwhoeveelheden (meer dan 10 centimeter) daardoor ook ten zuiden van onze omgeving.

Radarbeeld 6.35 uur: De eerste sneeuw treuzelt nog wat over het zuiden
30012019 6u35 1

De actuele situatie komt vrij goed overeen met de laatste berekening van het fijnmazige weermodel COSMO voor 7 uur vanochtend:

cosmo3012019 7u

De sneeuwzone zit er dus wel degelijk aan te komen, al zal het in het noorden van de provincie nog wel een tijdje groen blijven.

Uiteindelijk zal het vandaag toch wel overal gaan sneeuwen. Vermoedelijk zelfs langdurig, waardoor er tegen vanavond laat een sneeuwlaag van regionaal 5 centimeter of meer kan worden opgebouwd. Het blijft echter allemaal millimeterwerk, terwijl we toch ook met wat afsmelt wegens licht positieve temperaturen moeten rekening houden.

In het zuiden van Limburg is er nog steeds meer te verwachten dan in het noorden. Het is dus nog even afwachten of het uiterste noorden van de provincie er 5 centimeter zal weten uit te halen.

Ik vermoed dat COSMO het met de berekening tot middernacht (7 tot 11 centimeter) toch net iets te wit ziet:

Cosmo3012019 mid

Weermodel Hirlam zou wel eens dichter bij de waarheid kunnen zitten, met uiteindelijk 3 tot 5 centimeter boven Limburg:

hir301 2019

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen