Woensdagavond: Stevig onweer en op meerdere plaatsen overvloedig veel neerslag.

Ruben - 06/09/2018 - 08:45

Woensdagavond kreeg een groot deel van Limburg zoals verwacht te maken met stevige buien. Daarbij viel er op sommige plaatsen zeer veel regen in korte tijd en werden er ook talrijke ontladingen geproduceerd.
In Rutten (Tongeren) werd 51 liter per vierkante meter opgevangen in enkele uren tijd. En ook in Rotem werd een dagtotaal van meer dan 50 liter bereikt. Daarnaast viel er op vele plaatsen meer dan 25 liter en dat zorgt dan uiteraard voor problemen met wateroverlast. In vele gemeentes liepen kelders onder water en traden beken tijdelijk buiten hun oevers. Gelukkig bleef het zover mij bekend is slechts bij materiële schade.

Op onderstaand kaatje is te zien waar de talrijke ontladingen werden geproduceerd. Een groot deel van Limburg kreeg dus te maken met zeer nabije ontladingen en bijgevolg ook harde donderslagen.

Regio Diepenbeek-Lutselus was het in de vooravond al eens prijs, met lokaal 20 tot 30 liter water in minder dan een uur tijd.

Radarbeeld 17.05 uur:

De meeste buien vormden zich pas in het tweede deel van de avond zeer snel vanuit het zuiden. Het was voor de rest van Limburg gewoon wachten tot er wat meer stroming kwam te staan, zodat de buien over heel de provincie konden uitbreiden.

Radarbeeld 20.25 uur: Plots ontstaat er een stevige bui regio Hasselt-Diepenbeek.


Tussen 21 uur en 22 uur ging het plots heel snel.

Radarbeeld 21.25 uur: Forse buien komen Tongeren en Riemst binnen.

Radarbeeld 21.45 uur: Zowel vanuit het westen als vanuit het zuiden breiden de buien zich over de rest van Limburg uit.

 

Radarbeeld 22.35 uur: De felste buien rukken verder op naar het noorden.

Radarbeeld 23.20 uur: De onweerskernen verlaten Limburg via Hamont-Achel.

 

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen