Zaterdag 27 oktober: Buien vanaf de relatief warme Noordzee

Ruben - 27/10/2018 - 09:55

Vandaag zien we talrijke buien vanaf de Noordzee de Belgische en Nederlandse kust bereiken. De buien ontstaan wegens het grote temperatuurcontrast tussen het relatief warme water van de Noordzee, en de koude polaire bovenlucht. Zodra de buien het vaste land bereiken verdwijnt de voeding door het zeewater en zullen de buien snel van hun pluimen verliezen. Zodoende sterven de meeste buien uit alvorens ze Limburg kunnen bereiken. Vanmiddag zouden enkele exemplaren het vanwege het opwarmende vaste land ook wat langer kunnen uitzingen, maar het zal boven Limburg dan eerder om restanten gaan. Dit terwijl er aan de Kust zelfs hagelbuien met onweer mogelijk zijn.

Radarbeeld 9.40 uur: Vele buien ten westen van Limburg.

Op het satellietbeeld zijn de buienwolken ook goed herkenbaar als de fel-witte plukken. Dit zijn de ijskappen (het vriest vanaf 1 kilometer hoogte) waartegen het zonlicht schijnt.

Satellietbeeld 9.45 uur: Opklaringen boven Limburg, buienwolken boven de Kust

Temperaturen Zeewater: 15 tot 16°C voor de Kust

Temperaturen vaste land om 9 uur: Veel koelere waarden

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen