Zondag: Koers randdepressie nog steeds onzeker

Ruben - 21/02/2020 - 11:14

Op zondag zal er een kleine maar venijnige randdepressie in de buurt van Limburg passeren. De koers hiervan is echter nog steeds erg onzeker maar ook allesbepalend voor zowel het windveld als de te verwachten neerslagsommen. De kaarten zijn zeker nog niet geschud, en mogelijk is het zelfs tot zaterdagavond wachten op meer duidelijkheid. Op dit moment kan er slechts rekening worden gehouden met mogelijk veel wind en waarschijnlijk veel regen.

Het verschil met de voorbije weken is dus dat het om een kleine randdepressie gaat, waarvan de weermodellen de koers niet exact kunnen berekenen tot kort van tevoren. De vorige weken werd het windveld veroorzaakt door een uitgebreide moederdepressie, waarvan het windveld sowieso tot over Limburg zou reiken. Dat maakte de verwachting reeds vanaf een kleine week van tevoren behoorlijk zeker.

In het slechtste geval kunnen de rukwinden oplopen tot zo'n 100 km/u, al is dit weinig waarschijnlijk. In het beste geval geraken de windstoten niet eens aan 50 km/u. In de onderstaande pluimverwachting van het Europese weermodel is er een grote waaier van maximale windstoten te zien voor zondag, met zelfs een spreiding tussen 10 m/s (35 km/u) en 28 m/s (100 km/u). 

Windstotenpluim weermodel ECMWF vrijdagochtend

pluim windstoten 2102

Het Amerikaanse weermodel berekent op vrijdagochtend de koers volgens het slechtst mogelijke scenario, waarbij Limburg dus met het sterkste windveld te maken zou krijgen. 

Op onderstaande luchtdrukkaarten zien we inderdaad dat de isobaren boven onze omgeving het dichtst bij elkaar liggen. Deze grote luchtdrukverschillen over kleine afstanden zorgen dus voor het sterke windveld.

Berekening zondag 10 uur:

Randdepressie langs de oostkust van het Verenigd Koninkrijk
gfs 1 2102

Berekening zondag 13 uur:

Randdepressie raakt aan het noorden van Nederland
gfs 2 2102

Berekening zondag 16 uur:

Randdepressie ligt reeds boven het noorden van Duitsland
gfs 3 2102

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen