Weerpush-app

WeerPush app

Deze tekst verschijnt bovenaan op weerpush.be en is weg te klikken

Weerman Ruben Weytjens maakt voortaan gebruik van de nieuwe WeerPush-app om zijn volgers te kunnen laten weten wanneer hij iets nieuws te melden heeft. Deze app maakt het mogelijk om een push-melding te ontvangen bij nieuwe updates. Daardoor ben je niet meer afhankelijk van de willekeur van Facebook om een update al dan niet op je tijdlijn te zien verschijnen.

Om meteen na publicatie van een nieuwe update een push-melding te ontvangen is het dus nodig om de WeerPush-app te installeren. Deze is beschikbaar in de Google Play Store en in de App Store. In deze WeerPush-app kan je zélf instellen voor welke types berichten je een push-melding wenst te ontvangen. Alle informatie over deze app kan je vinden in het menu-item "Over deze app".

Welkom!

Deze tekst verschijnt bij het eerste bezoek in de app

Middels deze WeerPush app van weerman Ruben Weytjens blijf je steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het weergebied in Limburg.

Deze app is in de eerste plaats bedoeld om jou meldingen te kunnen sturen zodra er iets nieuws te melden is. Zoals bijvoorbeeld een update van het weerbericht, een actuele toelichting of een waarschuwing. Dat nieuws zal te lezen zijn in deze app en op de nieuwe WeerPush website www.weerpush.be. Via de Facebook-pagina van Weerman Ruben Weytjens zal er ook steeds naar deze berichten worden gelinkt. 

Zodra het nieuws is gepubliceerd zal er een push-melding worden uitgestuurd. Je ontvangt deze melding op je smartphone indien je de categorie waartoe het bericht behoort hebt aangevinkt bij je persoonlijke instellen. Standaard staat elke soort melding aangevinkt. Via het menu-item 'Notificaties' kan je je persoonlijke instellingen steeds aanpassen.

Meer informatie over het opzet van deze app is te vinden via het menu-tem 'Over deze app'.

Bedankt voor het installeren en doe er je voordeel mee!
Ruben

Een alternatief voor Facebook, mét push-meldingen

Naar deze pagina wordt elders gelinkt. Deze kan ook in het menu onder de naam "Over deze app"

Een alternatief voor Facebook, mét push-meldingen

Deze WeerPush app is niet het soort typische weer-app waarvan er al tientallen bestaan. Of misschien het soort weer-app dat je verwacht had, met betrouwbare cijfers, wolkjes en zonnetjes per gemeente tot 10 dagen vooruit. Net omdat dit soort geautomatiseerde systemen onbetrouwbaar zijn doordat ze slechts gebaseerd zijn op één berekening van één model. Ruben Weytjens kan vanzelfsprekend onmogelijk voor elke gemeente binnen Limburg handmatig zijn beredeneerde verwachting invoeren, mocht dat überhaupt al zinvol zijn.

In deze app vind je wél een aantal links naar de website www.rubenweytjens.be met het algemene doordachte en genuanceerde weerbericht voor Limburg.
Deze app dient dus als aanvulling bij dat weerbericht, niet als een vervanging ervan.

De push-meldingen

Dankzij deze WeerPush-app hoef je nooit meer een bericht te missen. Gedaan dus met regelmatig de pagina's op www.rubenweytjens.be te vernieuwen in de hoop dat er een nieuwe update is verschenen. Want ik laat je middels de push-berichten meteen weten wanneer er een update is verschenen. Je kan echter wél zelf bepalen voor welk soort bericht u een push-melding wenst te ontvangen. Indien je alle types activeert ontvang je per dag gemiddeld 5 meldingen. Op dagen met actief weer kan dat aantal hoger oplopen wanneer je de updates voor de actuele weersituatie activeert.
Alle informatie over de verschillende types van push-meldingen kan u vinden via deze pagina.

Een alternatief voor Facebook, maar dan beter.

Het idee voor deze WeerPush-app is in de eerste plaats ontstaan omdat weerman Ruben Weytjens minder afhankelijk wil worden van Facebook. Facebook bepaalt namelijk met een vernuftig algoritme wie van zijn volgers er welk bericht te zien krijgt. Bepaalde berichten worden slechts aan minder dan 10.000 van de meer dan 120.000 volgers getoond. Daardoor komen vele belangrijke of interessante berichten niet of te laat bij zijn volgers terecht. Een bericht met een link naar een artikel over bijvoorbeeld onweerskansen, sneeuwkansen, extreme temperaturen, kans op wateroverlast, enz. wordt amper aan de volgers getoond omdat Facebook wil voorkomen dat de gebruikers weg surfen van de Facebook-pagina. Terwijl de Facebook-pagina net bedoeld is om Limburgers op korte termijn zo goed mogelijk te kunnen voorlichten over de laatste ontwikkelingen. Zeker indien deze een potentieel gevaarlijke situatie inhouden.
De push-functie van deze app komt dus tegemoet aan de wens om berichten zo snel mogelijk aan de volgers te kunnen bezorgen.
 

Ook op Facebook

Er zal ook automatisch een bericht op de Facebook pagina Weerman Ruben Weytjens verschijnen wanneer er een update in de app is verschenen. In dat bericht zal er een link staan naar de inhoud van het bericht op de nieuwe weerflash-website www.weerpush.be. Op de Facebook pagina kan je dan ook nog altijd reageren op dit bericht en uiteraard zal Ruben deze berichten lezen. Zo kan je Ruben en andere gebruikers bijvoorbeeld nog altijd op de hoogte houden van de situatie op jouw locatie.
Toch is het einddoel van de WeerPush-app om onafhankelijk te worden van Facebook, en daar heeft Ruben tal van redenen voor. Meer daarover via deze link.

Einddoel: Onafhankelijk worden van Facebook.

Naar deze pagina wordt elders gelinkt. Deze hoeft niet in het menu

Doel: Zélf de controle over de berichtgeving nemen en onafhankelijk worden van de grillen van Facebook.

Op termijn wil Ruben Weytjens middels de Weerpush-app onafhankelijk worden van Facebook. Want daar heeft hij tal van redenen voor.
In de eerste plaats bepaalt Facebook uiteraard de regels. Wanneer Facebook de regels, het algoritme of de algemene voorwaarden verandert zijn we als gebruiker verplicht deze regels te volgen of de pagina op te doeken. Andere redenen om op termijn onafhankelijk te worden van Facebook zijn:

* Het algoritme van Facebook bepaalt wie van de volgers een update ziet en wie niet. Daardoor missen vele volgers vaak cruciale updates.

* Facebook kan op eender welk moment een pagina of gebruiker blokkeren, om welke reden dan ook.

* Facebook heeft geen loket of helpdesk om verhaal te kunnen halen wanneer er zich een probleem stelt.

* Indien de pagina gehackt wordt dreigen alle 120.000 volgers te worden blootgesteld aan de hacker.

* Facebook is gevoelig voor oplichting door valse profielen en doet er amper iets aan na melding. 

* Alle reclame-inkomsten gaan integraal naar Facebook.

* Een bericht met een externe link wordt door het algoritme van Facebook aan minder volgers getoond omdat Facebook de volgers op Facebook wil houden. Vanwege de reclame uiteraard.

* Soms worden oude berichten op het pagina-overzicht van volgers getoond. En dat is voor die volgers niet altijd duidelijk.

* Soms wordt een losse afbeelding op het pagina-overzicht van volgers getoond, zonder de toelichting die eigenlijk bij het volledige bericht met meerdere afbeeldingen hoort.

Middels de WeerPush-app komt de controle over wie wat te zien krijgt volledig bij Ruben Weytjens te liggen, en uiteraard ook bij de gebruiker. Niet bij Facebook.

Heel wat volgers blijken de updates op Facebook ook als een volwaardig weerbericht te zien en lezen niet het volledige genuanceerde verhaal op www.rubenweytjens.be. De updates op Facebook zijn eigenlijk slechts een aanvulling op het uitgebreide en genuanceerde weerbericht voor Limburg dat te vinden is op www.rubenweytjens.be. Middels deze WeerPush-app hoop ik dan ook dat iedereen het volledige weerbericht vaker zal lezen i.p.v. af te gaan op een korte update.

Uiteraard zullen lang niet alle 120.000 Facebook volgers de app installeren. Wie echter steeds op de hoogte wil blijven zal dat hopelijk wél doen en zélf selecteren voor welke berichten hij of zij een push-melding wenst te ontvangen. We hopen dus dat u deze nieuwe manier van werken een kans geeft en massaal de WeerPush app zult installeren.

Bedankt voor uw vertrouwen!

Types push-meldingen

Naar deze pagina wordt elders gelinkt. Deze komt ook in het menu onder de naam "types push-meldingen".

Types push-meldingen

Via het keuzemenu kan je selecteren welke voor welke type berichten je een push-melding wenst te ontvangen.
Beneden vind je meer uitleg over de verschillende types die je kan activeren:
 

1) Update Actuele Weersituatie - Frequentie: Enkele keren per dag, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Deze berichten zullen doorgaans een actueel radarbeeld of satellietbeeld inhouden, met daarbij een korte toelichting over de laatste ontwikkelingen. Dit dient als extra illustratie naast het algemene weerbericht voor de volgende uren. Zo kan er soms ook bijvoorbeeld een actuele temperatuurkaart of windkaart getoond worden. Bij sterk wisselvallig weer of bijvoorbeeld onweer kunnen er misschien een vijftal meldingen binnen 12 uur verschijnen. Op een saaie dag met veel zon en geen buien kan het bij 1 of 2 berichten blijven.


2) Update Weerbericht Korte Termijn - Frequentie: 1 tot 2 keer per dag

Elke ochtend en elke avond wordt er sowieso een update van het weerbericht voor de volgende uren gemaakt. Dit betreft dus het weerbericht dat je steeds bovenaan op de homepage www.rubenweytjens.be kan terugvinden. 's Ochtends bevat dit het weerbericht voor overdag en de volgende nacht, 's avonds gaat dit over de volgende nacht en volgende dag. Het tijdstip van updates kan sterk variëren, afhankelijk van de drukte of weersomstandigheden. Dankzij deze push-melding hoef je dus niet voortdurend te kijken of er al een update is gepubliceerd.


3) Update Weersverwachting Volgende Dagen - Frequentie: 1 tot 2 keer per dag

Doorgaans worden er ook elke ochtend en elke avond nieuwe updates en klein of grotere aanpassingen gemaakt bij het weerbericht voor de volgende dagen. Pas wanneer de verwachting voor de volgende dagen compleet is zal er een push-melding worden verstuurd.
Ook de bespreking van de pluimverwachting zal onder deze update vallen.


4) Waarschuwing - Frequentie: afhankelijk van de weersomstandigheden 

Bij de volgende situaties kan er een waarschuwing worden verstuurd:
- Kans op onweer op korte termijn
- Kans op sneeuw of gladheidsverschijnselen op korte termijn
- Kans op dichte mist
- Kans op zware windstoten
- Kans op nachtvorst(schade)

Deze waarschuwingen zullen vaak gekoppeld worden aan het weerbericht voor de korte termijn. Je krijgt dan uiteraard slechts één push-melding.


5) Extra Weernieuws Limburg - Frequentie: 5 tot 10 keer per maand

Wanneer er een artikel verschijnt met meer toelichting bij de ontwikkelingen op korte termijn, voor de volgende dagen of welke leiden tot een waarschuwing.
Je vindt deze artikels al jarenlang terug in de rubriek "Extra Weernieuws" op www.rubenweytjens.be.


6) Extra Weernieuws Wereld - Frequentie: Enkele keren per maand

Soms kan er eens iets bijzonders uit de rest van de wereld te melden zijn, zoals bijvoorbeeld een orkaan, extreme hitte, bijzondere kou, ... 
Limburg blijft steeds op de eerste plaats komen maar als er eens wat tijd overblijft kan er ook wel eens buiten de grenzen worden gekeken.


7) Rubens Reisupdates - Frequentie: Sporadisch, tijdens het winterseizoen wat vaker dan in de overige seizoenen.

Wanneer Ruben Weytjens iets bijzonders te melden heeft over zijn belevenissen in het arctische gebied zal dit onder het type "Rubens Reisupdates" gebeuren.
Dit kunnen bijvoorbeeld foto's zijn van het noorderlicht in Lapland, walvissen in IJsland, ijsschotsen in Groenland of ijsberen in Canada.
Of informatie over de diverse begeleide reizen die Ruben Weytjens in samenwerking met "Arcticans" organiseert.
 

8) Dienstmededelingen - Frequentie: Enkele keren per jaar

Deze melding wordt gestuurd wanneer er algemene informatie wordt gedeeld. Bijvoorbeeld bij updates in website, de app of op sociale media.
Of eventueel bij wedstrijden of evenementen. 

Samenwerking sClouds

Dankwoord voor de samenwerking.

Beste gebruiker,

Deze WeerPush app is tot stand gekomen na een nauwe samenwerking tussen mezelf en sClouds.

Al van bij het eerste contact met sClouds voelde ik dat het helemaal goed zat. sClouds bleek namelijk mee te kunnen denken en in de huid van de weerman te kunnen kruipen. Een weerman met meer dan 100.000 volgers op Facebook en die graag ook deze volgers op een efficiënte manier wil kunnen bereiken. 
sClouds heeft met deze WeerPush-app dan ook precies kunnen leveren wat ik nodig had. Iets wat niet zo vanzelfsprekend is als het misschien lijkt.
De verwezenlijking van de app en de koppeling met de website weerpush.be én mijn Facebook pagina is het resultaat van veel kennis en goed meedenken.

Ik wil sClouds dan ook hartelijk danken voor de fijne samenwerking! Wellicht ook namens alle gebruikers van deze app... en hopelijk worden dat er veel!

Weerman Ruben Weytjens

Weerstation Neeroeteren Barani

Soorten push-meldingen

Tekst die boven het selectie-menu in de app staat.

Soorten push-meldingen

Deze WeerPush app is in de eerste plaats bedoeld om meldingen te kunnen sturen wanneer er iets nieuws te melden is. Dat nieuws zal te lezen zijn in deze app en op de nieuwe WeerPush website www.weerpush.be. Via de Facebook-pagina van Weerman Ruben Weytjens zal er ook steeds naar deze berichten worden gelinkt. 
Zodra het nieuws gepubliceerd is zal er een push-melding worden uitgestuurd. 

Het zou kunnen dat je niet geïnteresseerd bent in elk soort bericht en daarom zijn er verschillende categorieën of soorten meldingen aangemaakt. Middels een vinkje kan je dus zelf selecteren voor welk soort bericht je een push-melding wenst te ontvangen.
Standaard staat elke soort melding aangevinkt. Meer informatie over het soort melding en de frequentie ervan vindt je naast de omschrijving via 'i'.

 

Mét of zonder reclame

Deze Weerpush-app kan door iedereen gratis worden gebruikt dankzij de weergave van advertenties. Omdat advertenties door vele gebruikers als storend worden ervaren, kan men zich vanaf nu echter ook abonneren op een reclamevrije versie.
 

Waarom reclame of een abonnement?

Een app ontwikkelen kost nu eenmaal veel geld en ook het onderhoud ervan is niet gratis.
Maar vooral: elk bericht dat in deze app verschijnt is door weerman Ruben Weytjens zelf doordacht geschreven. Er kruipt dus zeer veel werk in, dagelijks maar al helemaal wanneer je het op jaarbasis bekijkt. Dit laatste is een belangrijk verschil met de meeste weer-apps welke allemaal werken op basis van geautomatiseerde berichtgeving. De gegevens die in deze apps getoond worden, worden automatisch ingelezen uit bestanden die door computers worden aangeleverd. Daar komt vóór de publicatie dus geen menselijke handeling of hersencel meer aan te pas. Je betaalt dus enkel voor de ITers die de app hebben ontwikkeld.


Waarom betalen voor informatie die overal te vinden is?

Weerman Ruben Weytjens analyseert de gegevens van de weercomputers steeds alvorens hij zijn weerbericht voor Limburg opstelt of een push-bericht uitstuurt. Niet enkel de gegevens van één enkele bron, maar de gegevens afkomstig van diverse weercomputers of bijvoorbeeld radarsystemen. Om op die manier zekerheden en onzekerheden te ontdekken en te kunnen benoemen. De uitkomst van een weercomputer bevat nu eenmaal per definitie fouten, soms onbelangrijke kleine fouten maar soms ook belangrijke grote fouten. Zowel voor de korte als voor een langere termijn. Ook de voorspelde radarbeelden komen dikwijls niet uit omdat ook deze voorspelling gebaseerd is op automatische berekeningen.
Het idee dat deze informatie overal te vinden is klopt dus niet helemaal, tenzij je zelf al de gegevens wenst te analyseren... 

Vandaar ook dat een abonnement op deze Weerpush-app wat duurder is dan een abonnement op al de grote weer-apps die geautomatiseerde gegevens aanleveren aan honderdduizenden gebruikers.

Uw bijdrage in ruil voor geen reclame

Voor 24,9 euro per jaar ontvang je echter een jaar lang up-to-date informatie over het weer in Limburg zonder daarbij te worden geconfronteerd met reclame. Wil je slechts gedurende bepaalde maanden gebruik maken van deze app, dan kan dat ook aan 2,49 euro per maand.
Een Weerpush-abonnement betekent dus:
- Geen banner-advertenties
- Geen fill-screen advertenties
- Geen pre-roll advertenties
- Financiële steun voor verdere ontwikkelingen 
- Een salaris voor uw zelfstandig werkende weerman


Ontvang je teveel push-meldingen?

Uw weerman streeft ernaar om dagelijks zo'n 3 tot 5 push-berichten met waardevolle informatie te versturen, verdeeld over verschillende categorieën.
Ontvang je liever minder push-berichten, dan kan je bepaalde categorieën uitvinken via de instellingen. Op eender welk moment kunnen deze instellingen eenvoudig worden gewijzigd. Je hoeft de app dus niet te verwijderen wanneer je even minder interesse hebt in het weer voor vandaag of de volgende dagen.