screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Door een toevallige speling van de natuur kwam de neerslagzone vandaag een slordige 50 tot 100 km noorderlijker uit dan voorzien door veruit de meeste weercomputers. Dat maakte dat de neerslagzone niet over Limburg bleef slepen, maar over het zuiden tot midden van Nederland, en vervolgens niet via Limburg naar beneden ging krullen, maar via de Antwerpse Kempen. Regio Kalmthout ligt er inmiddels zo'n 20cm sneeuw, de 20cm die er mogelijk dus ook voor Limburg had ingezeten.
De noordelijke helft van Limburg kreeg nog wel een sneeuwdek, met uitschieters tot 10 a 12cm tussen Bocholt en Lommel. In de zuidelijke gemeentes van onze provincie waren er tot vanavond nauwelijks vlokken te zien. Ook op de Hoge Venen (waar tot 30cm verse sneeuw verwacht kon worden) viel er overigens nauwelijks een vlok.
Vanavond moet er nog een neerslagzone vanuit Nederland naar het zuiden zakken. Limburg zal daar toch nog een deel van meekrijgen. Vooral over het noordwesten (Lommel-Tessenderlo) kunnen er nog wat centimeters bijvallen, maar mogelijk kan er ook elders nog een vers tapijtje vallen. De weerkaarten kunnen in deze situatie niet gebruikt worden, dus het is onmogelijk om te zeggen waar er hoeveel zal vallen. We zijn daarvoor aangewezen op de radarbeelden.
Het gaat vannacht sowieso overal stevig vriezen. Dit zal ertoe leiden dat alles wat nat ligt in ijs verandert. Het wordt dus sowieso goed opletten voor gladde weggedeelten, zelfs indien er met man en macht gestrooid wordt.
Zondag houden we het vervolgens overal droog. Het blijft wel erg koud met maxima beneden het vriespunt. In extremis dus nog de eerste ijsdag van 2014.
In het tweede deel van de nacht naar maandag is er opnieuw kans op sneeuw. De minima worden dan bereikt alvorens de bewolking zal toenemen.
Het verschil in minima tussen plaatsen met een dik sneeuwdek en plaatsen waar er geen sneeuw ligt kan erg groot zijn.
Laatste update: Ruben - 00:09u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.