Nog tot na zondag zeer wisselvallig met periodiek veel wind

Ruben - 10/12/2019 - 10:02

Op de weerkaarten staat er momenteel een goed geoliede westcirculatie. Dit betekent dat de ene depressie na de andere over onze omgeving passeert. Doorgaans met kern ruim ten noorden van Limburg, waardoor we in relatief zachte luchtmassa's blijven vertoeven. Al kan er aan de achterkant van zo'n depressie vanuit het noordwesten wat koelere lucht arriveren, terwijl er aan de voorzijde van de volgende depressie dan weer wat zachtere lucht wordt aangevoerd. Winterkou is de eerstvolgende 10 dagen alvast niet te verwachten, zoals blijkt uit de temperatuurpluimen.

Temperatuurpluim GFS op 10 december:

temperatuurpluim 1012

Vanwege het komen en gaan van depressies zal het ook een komen en gaan zijn van regen- en buienzones.
Soms kunnen we geluk hebben met de timing en kan er eens een drogere dag tussen zitten, zoals dinsdag het geval is. Maar doorgaans zal er dagelijks wel eens of meermaals regen vallen. Een echt stabiele periode ligt voorlopig niet in het verschiet, zo blijkt uit onderstaande neerslagpluim.

Neerslagpluim GFS op dinsdag 10 december:

Neerslagpluim 1012

De eerstvolgende regenzone is dus op woensdagochtend te verwachten, maar zal niet zoveel voorstellen. Voor de nacht naar vrijdag en vrijdag staat er wel véél regen op het programma. Maar ook tijdens het weekend en begin volgende week mag er dus nog van tijd tot tijd regen worden verwacht. Met tussendoor echter ook droge perioden.

Uiteraard wordt de verwachting op lange termijn zoals steeds erg onbetrouwbaar, waardoor we alles voorbij dag 10 in dit soort pluimverwachtingen best negeren. Het kan er over 10 dagen in de aanloop van de kerstdagen nog compleet anders uitzien, maar voorlopig ziet het er wel zeer anti-winters uit.

Ook met de wind gaat het op en af, met dus onstuimige perioden en flinke rukwinden maar ook zeer rustige intermezzo's. 
Een eerste windpiek is dinsdagavond te verwachten, een volgende op donderdagavond en dan waarschijnlijk ook weer eentje rond zaterdagochtend. Op de timings zit er echter nog wel de gebruikelijke rek, dus volg de weerberichten de komende dagen best enkele keren per dag op voor de meest accurate informatie. Want zelfs op heel korte termijn kunnen er soms nog cruciale details veranderen.

Enkele momentopnames uit de windkaarten van weermodel GFS op dinsdagochtend:

Dinsdagavond: 5 Beaufort

dinsdagavond 1012

Woensdagvoormiddag: 3 Beaufort

Woensdag 1012

Donderdagavond: 5-6 Beaufort

donderdag 1012

Vrijdagnamiddag: 3-4 Beaufort

vrijdag 1012

Zaterdagochtend: 6-7 Beaufort

Zaterdag 1012

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen